Gå videre til innhold
Hyundai inviterte publikum til prøvekjøring av Hyundai IONIQ fra Oslo S
Hyundai inviterte publikum til prøvekjøring av Hyundai IONIQ fra Oslo S

Blogginnlegg -

Hvem er Oslos beste elbil-sjåfør?

En elektrisk bil gjør noe med sjåføren. Det går sport i å få ned kilowattimer pr mil. Blant drevne sjåfører regnes det som svært bra når en elbil nærmer seg 1, 00 kWt pr mil. Det krever ikke bare at man er lett på foten, men at man kjenner knepene for å få ned forbruket.

-Det handler om å planlegge kjøringen underveis, sier Arne Graff (66) som hadde det laveste forbruket da over 200 sjåfører prøvekjørte nye Hyundai IONIQ fra Oslo S nylig. Løypa gikk opp Kongsveien, forbi det som en gang var Sjømannsskolen, helt opp til Jacobs på Holtet og tilbake over Ekebergsletta før ferden gikk via Konowsgate ned til Barcode og tilbake til Oslo S. Publikum kunne prøve seg med en elektrisk eller hybrid versjon av IONIQ. Arne kjørte på 1, 01 kWt pr mil med den batterielektriske modellen, men flere av de beste klarte å komme under de oppgitte forbrukstallene fra Hyundai på 1,15 kWt pr mil, takket være klok og nøysom kjørestil i Oslo-trafikken.

Arne Graff brukte ikke småknep som å skru av air condition osv. Hans oppskrift er å kjøre med lang sikt og tilpasse seg terrenget og forholdene. - Jeg opparbeider meg fart i nedoverbakker og på flater, så prøver jeg å utnytte den så godt som mulig i oppoverbakker. Omtrent som å kjøre lastebil eller buss, sier den erfarne yrkessjåføren.

Topp resultater også for hybridsjåførene

Av de over 5 000 besøkende på Hyundais paviljong på Oslo S var det også nærmere 50 personer som tok utfordringen med å kjøre løypa i en IONIQ hybrid. Vinneren John Weissenborn (21) klarte 0,29 liter pr mil og fikk full score med 100 % økonomisk kjøring ifølge bilens computer. Hans råd er å ikke la seg distrahere av andre trafikanter, spesielt de som vil kjøre fortere enn deg. Med en gang man ser et lyskryss i ferd med å skifte til rødt, må man la bilen trille for å spare strøm og lade batteriene. - Også lar jeg meg inspirere av å tenke på miljøet mens jeg kjører, sier studenten til slutt.

Nummer to i denne klassen, Andreas Edling (25), kom i mål med et forbruk på 0,32 liter pr mil, også han med 100 % økonomisk kjøring. - Jeg skrudde av alt elektrisk utstyr i bilen og kjørte så forsiktig jeg kunne, sier han. Andreas forteller at han har lite erfaring med denne type kjøring, men at det absolutt ga mersmak med elektrisk fremdrift.

Hvis man følger Andreas sin taktikk og det blir kjølig i kupeen, kan man sette på sete- og rattvarme noen minutter. Det bruker langt mindre energi enn aircondition..

Oppgitt forbruk under ideelle forhold blir av fabrikken oppgitt til å være 0, 34 liter pr mil på denne bilen, så her snakker vi om høyt nivå på økosjåførene.

Svært respektabel kjøring av politikere

Flere politikere stilte også opp, og den beste prestasjonen stod Andreas Halse (Ap) for med 1, 22 kWt pr mil. Guri Melby (V) ommøblerte sin møtekalender for å delta og kom i mål på meget respektable 1, 23 kWt pr mil. Også Shoaib Sultan (MDG) hevdet seg med 1, 31kWt pr mil.

Utfordrende forhold

Gjennomsnittstemperaturen i Oslo under testen var ca syv grader og det var togstreik, noe som førte til flere biler i trafikken. Prøvekjøringene foregikk mellom 10:00 og 15:00 for å unngå den heftigste rushtrafikken.

Støttet Rosa Sløyfe-aksjonen pr kjørte kilometer

Til sammen ble det prøvekjørt 2 320 kilometer den uken prøvekjøringen foregikk. Hyundai hadde bestemt seg for å gi 15 kroner (literprisen for bensin) pr kjørte mil til Rosa Sløyfe-aksjonen. Det medførte en sjekk på 34 800 kroner til Kreftforeningen. Pengene ble overrakt av Truls Hulby og Ingunn Bøe Wethal fra EDA, et selskap som jobber med ladebokser for elbiler. Truls var en av flere som var spesielt invitert til å delta sammen med et knippe miljøprofilerte politikere. Han ble best i denne klassen med et forbruk på 1,08 kWh pr mil, noe som ville ført til en svært respektabel sjetteplass i den åpne klassen.

Denne uformelle konkurransen viser at mange er opptatt av, og behersker elbil-kjøring på en fremragende måte. Og det blir stadig flere, ettersom 40 prosent av bilene som selges i Norge nå har en form for elektrisk fremdrift.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway