Gå videre til innhold
Hyundais nye IONIQ har utstyr som gjør kjøringen enklere og tryggere
Hyundais nye IONIQ har utstyr som gjør kjøringen enklere og tryggere

Blogginnlegg -

Er det du eller jeg som kjører?

Morten Brusletto, PR-sjef Hyundai Norge

Stadig flere bilmodeller leveres med et titall radarer, kameraer og andre sensorer. Utstyr som skal hjelpe oss å kjøre tryggere og bedre. Målet er at vi skal slippe å kjøre selv, den selvstyrende bilen skal ta over og vi blir kun passasjer - i en bil vi ikke en gang eier selv. Blir virkelig fremtiden slik at man setter seg til rette i bilen, tar en kaffekopp og leser dagens avis på skjerm så sørger bilen for resten, om du dupper av eller ikke?

Når man kun bruker bilen som transportmiddel fra A til Å kan nok dette virke forlokkende, men er man glad i å kjøre bil, og da mener jeg aktivt å holde i rattet og betjene gass- og bremsepedalen selv, så er ikke dette nødvendigvis et drømmescenario. Det er fremdeles mange som selv vil bestemme når det skal bremses, når det skal gis gass, hvilket spor som skal velges inn i svingen og når vi føler behov for å kjøre forbi en bil. Ikke sant?

Jeg har ved flere anledninger hatt muligheten til å kjøre biler som har selvkjørende egenskaper. Den siste jeg kjørte var i tillegg en hybrid, altså en bil med både bensin-og elektrisk motor. Hyundais nyeste modell IONIQ hybrid stiller opp med alt tenkelig av førerhjelp man kan få i en bil til under 300 000,-. Alt var klart for en luftetur fra Oslo opp Numedal til Geilo og tilbake til Oslo gjennom Hallingdalriksvei 7.

Mer effektiv cruisekontroll

Den elektriske motoren i en hybridbil er perfekt for adaptiv cruisekontroll. Den bremser bilen svært effektivt, samtidig som den lader opp batteriene. Setter du cruisekontrollen på 70 km/t så kan du regne med at den hastigheten holdes, også i lange nedoverbakker. Ikke nok med, du kan også stille inn så bilen justerer hastigheten i forhold til biler foran deg. Kjører du i 70 km/t, og det ligger en bil foran deg i 65 km/t, så vil bilen din automatisk legge seg i samme hastighet som bilen foran når du tar den igjen. Inntil du bestemmer deg for å kjøre forbi, eller bilen foran deg øker farten vil du automatisk henge med opp til den hastigheten du har satt cruisekontrollen på. Dette er en funksjon jeg fant svært behagelig og hjelpsom på kjøreturen.

Selvstyrende kolonnekjøring

På firefelts motorvei gir slike systemer en liten smakebit på selvstyrende kolonnekjøring. La oss si du ligger i 110 km/t i høyrefila på en flott, moderne firefelts motorvei. Så får du en kolonne med trailere foran deg som ligger i 90 km/t. Bilen din senker automatisk farten for å tilpasse seg kolonnens fart, men du vil forbi. Du sjekker bakspeilet og ser ingen advarsel fra blindsonevarsleren i sidespeilet, før du legger deg ut i venstre fil for å kjøre forbi trailerne i din valgte lovlige marsjfart på 110 km/t. Bilen akselererer automatisk opp til 110 km/t så fort du har klar bane i venstre fil. Under forbikjøringen skimter du en bil i speilet som har langt høyere fart en deg. En med dårlig tid. Du er akkurat ferdig med å kjøre forbi første trailer, men blinker inn foran den for å slippe frem Heinrich von Schnellfahrer. Dermed blir du automatisk en del av trailerkolonnen igjen, og bilen legger seg i 90 km/t uten at du rører en pedal. Der ligger du i trygg avstand til traileren foran, inntil kysten er fri for nye forbikjøringer i venstrefilen.

En ny type automatgir

Det har kommet en ny type automatisk girkasse de siste årene; dobbelclutchkasse (DCT automatgir). Den sparer drivstoff og oppleves som mer behagelig å bruke enn en tradisjonell automatkasse. En DCT-girkasse består av to manuelle girkasser tilknyttet små elektriske motorer som clutcher og girer slik at sjåføren oppfatter det som en silkemyk automatisk girkasse. Med et lite napp i girspaken kan man ta frem sportsmodus og få litt mer krefter tilgjengelig, kjekt å ha ved forbikjøringer. Denne girkassen gir en rolig og trygg kjørestil både for passasjerer og andre trafikanter. Og om det skulle oppstå en situasjon hjelper nødbremsesystemet deg å stoppe raskest mulig.

Hvor stor skjerm trenger du, egentlig?

Enkelte moderne biler kommer med trykkskjermer større enn en gjennomsnittlig stue-TV på 80-tallet. Ikke alle er like begeistret for at alt skal skje på skjerm, men synes det er mer praktisk med synlige fysiske knapper for de 10-15 viktigste funksjonene på bilen. IONIQ sin åtte tommers skjerm oppleves som stor nok og den er koblet opp mot smarttelefonen som ligger i midtkonsollen på trådløs lading. Dermed er man alltid koblet opp mot omverden på en trygg og god måte.

Hva med forbruket?

På min kjøretur holdt jeg meg rundt fartsgrensen, med noen forbikjøringer innimellom. Var det behov for å gi gass så gjorde jeg det uten tanke på forbruket. Jeg merket meg at batteriet stadig ble ladet opp i nedoverbakker og ved oppbremsing, og bensinmotoren fikk hyppig hjelp fra den elektriske motoren. Med totalt 144 hk tilgjengelig og en vekt på 1 370 kg var det selvsagt ingen problemer for IONIQ å følge trafikken på den travle Hallingdalsveien. Og forbruket var på 0,37/pr mil, uten spesiell sparekjøring, men riktignok med kun en person i bilen og lite bagasje.

Dagens biler rekker deg en utstrakt hånd

Moderne biler har også hjelp for de som ikke er så stødige i parkering. Alt fra pipelyder når man nærmer seg en bil eller et annet objekt, eller at bilen rett og slett parkerer seg selv i en ledig parkeringsluke.

Alle disse funksjonene skal sørge for at turen blir en fin opplevelse for både sjåfør og passasjerer. Fremdeles skeptisk? Vel, hvor viktig er det for deg å gire og clutche og bremse i køen til og fra jobben? Alternativet er å la bilen selv passe på avstand til forankjørende i køen mens sikkerheten blir tatt godt vare på, både for sjåfør og medtrafikanter. Hvis man vil unngå bøter er det i hvert fall greit at den adaptive cruisekontrollen sørger for at man holder seg innenfor fartsgrensen, også i nedoverbakker.

Men når veien og trafikken tilsier det vil jeg fremdeles bestemme selv, da vil jeg nemlig betjene både brems og gass manuelt. Og med dagens teknologi som assistent, er jeg alltid sikret en trygg og flott kjøreopplevelse både i Numedal, Hallingdal og andre spennende steder som er laget for å aktivt kjøre bil.

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Produkt & PR-sjef

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2021 selger merket kun ladbare, elektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 30 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.no eller www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway