Gå videre til innhold
Bildet er fra en hemmelig prøvestasjon opprettet på Finnskogen forrige uke. Nå er det fullt kjør med utbygging av stasjoner over hele landet for Hyundai. Foto: Spy vs Spy
Bildet er fra en hemmelig prøvestasjon opprettet på Finnskogen forrige uke. Nå er det fullt kjør med utbygging av stasjoner over hele landet for Hyundai. Foto: Spy vs Spy

Nyhet -

Bilprodusent lanserer eget drivstoff

Hyundai, en av verdens største bilprodusenter, lanserer i disse dager ett eget drivstoff hvor Norge skal være testmarked. Det vil i første omgang bli bygget 32 stasjoner i Norge, før drivstoffet får sin verdenslansering i 2018.

Drivstoffet er funnet opp i Norge av professor Gunnvald K. Nåtten ved Høyskolen i Innlandet. – Ved en tilfeldighet oppdaget vi at amfibielarver, også kjent som rumpetroll, har enorme mengder energi i seg rett før gjellene forsvinner og de går over til stadiet som voksne, sier han. Ved en kjemisk prosess blir de små amfibiene omgjort til en eksplosiv, lettflytende, litt geleaktig masse som kan erstatte diesel og bensin, men uten noen som helst slags form for utslipp eller forurensning. -Motoren avgir kun en lett sky av damp med en ufarlig, men litt skarp lukt, sier Nåtten. Det hele krever kun små utbedringer og tilpassninger av motoren og drivstoffsystemet.

Forsket på prosjektet i to år!

Nåtten og hans nærmeste medarbeidere på høyskolen jobbet med prosjektet i største hemmelighet i to år, før de tok kontakt med en bilfabrikant. Hyundai Norge tente på ideen og sendte den videre til hovedkontoret i Korea som anser dette for å være en ekte game changer. Rumpetroll er jo svært tilgjengelig verden over, men katalysatoren som tar dem fra små levende vesener til drivstoff er det kun Hyundai som nå sitter på. –Vi fikk godt betalt og var i Korea i månedsvis for å bistå i utviklingen, sier Nåtten. Det er også viktig for han å understreke at ingen rumpetroll lider under prosessen fra larve til gele.

Navn med stolte norske tradisjoner

-Dette betyr at vi nå kan fortsette å utvikle fossilmotoren, uten å tenke på utslipp, sier PR-sjef Morten Brusletto hos Hyundai. Det viser seg også at drivstoffet, som skal markedsføres over hele verden som Rompetroll (utt: Rumpitråll), automatisk gir 20-30 prosent høyere ytelse enn diesel eller bensin i tillegg til at forbruket nærmest halveres. Prisen forventes å ligge på 1/3 av dagens bensinpris. -Troll er jo et ord som er forbundet med stolte norske biltradisjoner, sier Brusletto. Og det viste seg at hovedkvarteret også falt for denne tankegangen når drivstoffet skulle få navn.

Eksklusivt kun til Hyundai-eiere

Hyundai skal foreløpig kun tilby Rompetroll til eiere av Hyundai, og nye eiere får ett års gratis leveranse på kjøpet fra og med 1. april 2017. –Vi vil også vurdere å la vårt datterselskap Kia få tilgang til teknologien, men utover det blir det Hyundai først, sier Brusletto. Selskapet regner med å oppnå en markedsandel på 50 prosent i løpet av kort tid. – De øvrige importørene får dele den andre halvparten av markedet, sier Brusletto. -Så lenge det varer!

Emner

Pressekontakt

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Produkt & PR-sjef 0047 472 46 727

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2021 selger merket kun ladbare, elektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 30 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.no eller www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway