Blogginnlegg -
Flere storbyer i Europa tilbyr bildeling med null utslipp
I München har man i snart ett år kunne kjøre hydrogenelektriske biler med null utslipp via bildeling. Nå følger Amsterdam etter. 100 batterielbiler er til leie, bare ved å laste ned en app og presentere sitt førerkort. Alle kan leie bilene fra 25 eurocent pr minutt opp til 300 euro for en uke.
Byrådet i Amsterdam har høye mål for sin miljøsatsing og de nye el-bilene skal bidra til en utslippsfri by. Bilene kan plukkes opp og leveres hvor som helst i byen eller i nærområdet og man finner dem enkelt ved hjelp av en app. Der registrerer man seg med førerkort, kredittkort og evt pass hvis man er utlending. Ønsker man å kjøre lengre distanse,må man bare huske på å levere tilbake bilen i Amsterdam-området.
Ikke bare fører dette til mindre utslipp, men erfaringer viser at brukere av bildeling benytter bil langt mer sjeldent enn de som eier bil selv.
Et land perfekt for elbiler
Nederland er perfekt for elbiler. Flatt landskap, mildt klima og korte distanser gjør at man får maksimalt ut av en elektrisk bil. Distansen mellom storbyene Amsterdam og Rotterdam er f.eks. 80 km, mens veien til Eindhoven fra Amsterdam er 125 km. Det betyr at elbilene i bildelingen kan klare de fleste distanser i landet på en lading. Og om det blir behov for lading så har lille Nederland 27 000 ladestasjoner, hvor av 2 400 bare i Amsterdam. Elbilene fra Hyundai er også et smart alternativ der tilbudet på offentlig transport er mer begrenset.
Ingen rekkeviddeangst
Hvis man går tom for strøm og ikke har en lader i nærheten kan utleieren også bidra. De har nemlig bygget inn en mobil hurtiglader i en elektrisk bil. Den kan rykke ut på kort varsel og tilby den nødvendige strømmen for å komme videre.
Se vedlagte illustrasjon Billedtekst: Rekkeviddeangstdemper; En bil med hurtiglader kan være redningen hvis man går tom for strøm
Flere byer følger etter
Også i Wien er man i gang med utleie av elektriske biler. Nylig overleverte Hyundai 15 hybridbiler til en bildelingspool i byen. Disse bilene har en bensinmotor som får hjelp av en elektrisk motor, slik at forbruket går dramatisk ned i forhold til en vanlig bensinbil.
Slik fungerer bildeling
En bilpool er et antall biler som flere deler. Poenget er at det skal være enkelt og rimelig, og lånene er vanligvis kun for en kort periode. Et visst antall biler er plassert sentralt i byen, så man kan reservere og bruke bilene på times- eller døgnbasis, eller en hel helg hvis ønskelig. En utfordring med tradisjonell bildeling kan være å få tilgang på akkurat den bilen man ønsker. Det problemet unngås både i München og Amsterdam, da alle bilene i poolen er identiske elbiler som tilfredsstiller de fleste behov. Bilene som benyttes i Amsterdam, er IONIQ electric fra Hyundai med en oppgitt rekkevidde på 280 km (NEDC) på hver lading. I München brukes den hydrogenelektriske Hyundai ix35.
Hvorfor bildeling?
En vanlig privateiet bil brukes sjelden mer enn fem prosent av tiden, mens en bildelingsbil benyttes rundt 50 prosent av tiden.
Stadig flere mennesker bosetter seg sentralt, og når kollektivtransporten fungerer blir det dyrt og upraktisk å eie en bil man sjeldent bruker. Mange steder er det også vanskelig å få parkert bilen. Men dersom man skal på helgetur med familien eller gjøre større innkjøp, kan det være greit å ha tilgang til bil. For andre vil det kanskje være mer aktuelt å droppe bil nr to hvis den f. eks. kjøres kortere enn hovedbilen.
Fakta om bildeling:
- Mange reduserer bilbruken sin når de benytter bildeling
- Antallet bildelere i Europa er over fem millioner mennesker
- 100 bildelingsbiler kan erstatte 4-500 privatbiler
- Verdens første bildeling startet i Zûrich i 1948
- I Oslo startet Bilkollektivet i 1995 og de har nå 300 biler til rådighet for 6 000 brukere
- I Norge finnes det bildelingsordninger i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim, Kristiansand og Tromsø.
- Mange bildelingsorganisasjoner selger andeler til sine medlemmer i tillegg til årskontingent. Da betaler du kun for tiden du bruker bilen og antall kilometer kjørt. Andre bildelinger krever kun identifikasjon og kredittkort
Kilder: Statens vegvesen, Transportøkonomisk institutt, Bilkollektivet, NAF, Hyundai Motor Europe og Dagsavisen