Gå videre til innhold
Mange sjårfører og bilprodusenter drømmer om å riste champagneflasken på toppen av podiet
Mange sjårfører og bilprodusenter drømmer om å riste champagneflasken på toppen av podiet

Blogginnlegg -

Hva skal til for å vinne et VM i rally?

Hyundai har lagt store ressurser inn i motorsport de siste årene. I første omgang VM i rally, men også i andre bilsportdispliner er de aktive. Men hva innebærer egentlig en slik satsing? Når Hyundai nå starter i sin femte sesong i WRC er forventningene om å vinne sitt første VM høye, for å si det mildt. Og ambisjonene gjelder både for bilmerket og sjåførene.

I følge teamsjef Michel Nandan er nøkkelen til suksess å prestere jevnere gjennom sesongen, både for biler og sjåfører. Han mener teamet har kapasitet for pallplassering i hvert eneste løp og må benytte alle muligheter som finnes. Nandan erfarte i fjor at regelendringer før en sesong gjør ting mer krevende og mindre forutsigbart. - Selv om vi måtte nøye oss med andreplassen sammenlagt kom vi styrket ut av fjoråret som team, sier Nandan. I år ønsker han å pushe konkurrentene hele tiden, og kvitte seg med usikkerhetsmomenter de har kontroll over. - Også må vi fortsette å gjøre det vi er gode på, sier en optimistisk Nandan!

På riktig vei med nordmann på laget

Men fjoråret gav også høydepunkter i form av fire seire og bevis for at i20WRC er en bil som kan hevde seg helt i toppen. Belgieren Thierry Neuville hadde en strålende sesong med ny bil, og han er nok sulten på å klatre på toppen av pallen når sammenlagtseieren skal kåres i Australia 18. november, etter 13 hektiske rallyhelger. Men han har fått en lagkompis som har like høye ambisjoner. Nordmannen Andreas Mikkelsen kom inn på laget på slutten av sesongen i fjor og viste svært sterke takter. De to andre sjåførene på teamet, Hayden Paddon (NZ) og Dani Sordo (E) hadde begge en ujevn sesong i fjor, og de skal derfor dele bil denne sesongen. Da har de seks-syv løp hver å vise seg frem på.

Blir det VM-seier det femte året?

Hyundai Motorsport ble etablert i 2012 og Rally Monte Carlo 2014 var det første løpet for laget. I Rally Mexico samme år fikk teamet sin første pallplassering, og beviset på at man var på riktig vei. I Rally Tyskland samme året fikk ikke bare teamet 1. plassen, men de halte i land 2.plassen. Litt ekstra stas var det at man befant seg bare noen timers kjøring unna hovedkvarteret i Alzenau.

Og hvilket hovedkvarter det er, 8 200 kvadratmeter er arbeidsplassen for hundrevis av spesialister. Her finnes både kontorer og møtefasiliteter, men først og fremst store luftige områder for utvikling og preparering av illsinte racerbiler. Racerbiler som skal høste heder og ære for moderselskapet.

Kun det beste er godt nok

Og bilene det jobbes med er rimelig vasse. Vi snakker om 1,6 liters turbomotorer med 380 hk (450 Nm). Firehjulstrekk er en selvfølge og innvendig sitter sjåfør og kartleser godt festet i Sabelt stoler med sikkerhetsbelter fra samme leverandør. Bensintanken tar 80 liter og det som fylles på blir benevnt som «FIA approved fuel», helt sikkert hissigere enn det du og jeg fyller på nærmeste Shell-stasjon. Bremsene er fra Brembo og størrelsen er 370mm på asfalt, mens 300mm benyttes på grus. Michelin er leverandør av dekk for alle tenkelige underlag. Utfordringen kommer når man på samme etappe får vidt forskjellige underlag, slik som i årets første løp i Rally Monte Carlo.

Følg med dersom du liker fantastiske biler, sterke team og lynraske sjåfører!

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway