Blogginnlegg -
Hvordan øke rekkevidden på elbil med 25 prosent?
Det snakkes mye om rekkeviddeangst, spesielt på kalde vinterdager. Men er det noe man kan gjøre for å tyne flere mil ut av en elbil i 10 kuldegrader? Under en vintertest fra Oslo til Vålerbanen i Solør i februar, en distanse på 155 km, viste det seg at man med noen enkle knep kan kjøre flere ekstra mil på en lading. Den som er villig til å ofre litt komfort og holde seg godt innenfor fartsgrensene kan få mange mil ekstra.
Det var to Hyundai IONIQ som skulle utfordre rekkeviddeangsten denne flotte vinterdagen. Begge bilene hadde stått på lading i åpen garasje hele natten på null grader. Det betød fullt, men ikke varmt batteri for bilene ved avgang kl 09:00 på morgenen. Den ene sjåføren skulle kjøre som en «vanlig» bilist, innenfor fartsgrensene, med varmeapparatet tilpasset den kjølige vinterdagen. Den andre sjåføren skrudde av varmeanlegget og hadde kun anledning til å varme seg med sporadisk setevarme og rattvarme, noe som trekker svært lite strøm på moderne biler. Han skulle kjøre så økonomisk som mulig uten å være en sinke i trafikken.
Hadde strøm nok til å kjøre videre
Ved avreise fra Alna var temperaturen syv grader minus, og den beveget seg sakte nedover. Målet var å komme frem til Vålerbanen, for deretter å kjøre til batteriet var tomt. I praksis betyr det ca fem prosent kapasitet før bilen automatisk legger inn fartssperre.
Trafikken fløt lett på E6 og E16 til Kongsvinger som var første stopp etter 87,2 kilometer, men også siste mulighet til å fylle litt ekstra strøm før Vålerbanen. Det sa begge sjåførene nei takk til, de mente de hadde nok strøm til å klare de siste 68,3 kilometerne. Sparebilen hadde 125 kilometer tilgjengelig, mens bilen med varmeapparatet på hadde 91 km tilgjengelig etter en og en halv times kjøring på motor- og landevei. Etter litt småkjøring ut av Kongsvinger bar det ut på landeveien igjen stort sett i 80 km/t, avbrutt av noen få tettbebygde strøk. Det var fremdeles en flott og kald dag med ganske isete og ruglete vinterforhold, så det var bra begge bilene var utstyrt med identiske og gode Hakkapeliitta-dekk, riktignok uten pigg. Så nå gikk forbruket noe opp pga de litt røffere forholdene.
Kjørte til batteriet var tomt
Etter en drøy times kjøring i stadig kaldere vær ankom bilen med varmeapparatet, og uten begrensninger på strømbruk, Vålerbanen først. Men det ble ingen kjøring på banen, fordi det kun var tre prosent igjen på batteriet i det bilen gled inn foran laderen ved banen. Bilen med varmeapparat og fri bruk av elektronikk hadde klart 155 km på en lading i ca ni kuldegrader i snitt.
Noen minutter senere ankom sparebilen. Sjåføren var selvfølgelig godt kledd, og ved godt mot. Han hadde brukt sete- og rattvarmen når det var nødvendig, og noen drag med isskrapen hadde det også blitt. Men bilen oppga at den kunne klare ytterligere 77,5 kilometer. Så det var bare å begi seg ut på den snølagte banen for så se hvor lang man kom. Snøen, og kanskje litt ekstra tung pedal på banekjøring gjorde nok at det var denne distansen som hadde det høyeste forbruket for denne bilen. Men sjåføren var godt fornøyd da batteriet var tilnærmet tomt ved 200 km. Da var det tre prosent igjen og tid for lading også for denne bilen.
Hvordan øke rekkevidden?
Hvordan kan man så unngå rekeviddeangst på kalde vinterdager? Det enkle svaret er å kle på seg litt ekstra, dempe, eller droppe varmeapparatet og selvfølgelig unngå en aggressiv kjørestil. Da kan man øke rekkevidden med opp til 25 prosent hvis det skulle knipe.
Og husk at den adaptive cruise controllen har som oppgave å kjøre i den hastigheten du ønsker, ikke å spare energi.
Ramme 1
Lave drivstoffkostnader
Med til historien hører også at følgebilen, en Hyundai IONIQ hybrid kjørte distansen på 0,43 liter pr mil, dvs en kostnad på ca hundre kroner. Bilen var utstyrt med Nokian Hakkapeliitta 195/65 R15 vinterdekk og kjørte ca halvparten av distansen med adaptiv cruise control, og med to personer om bord.
Den elektriske «sparebilen» brukte strøm for ca 20 kroner til Vålerbanen, mens den andre elbilen brukte strøm for 28 kroner. Drivstofforbruket for denne turen viser at elbilene kjørte på under 1/3 av kostnadene for en gjerrig hybrid.
Ramme 2
Testen ble gjennomført av Hyundai Motor Norway i samarbeide med Norsk Elbilforening torsdag den 9. februar 2017. Begge de elektriske bilene av typen Hyundai IONIQ electric, var utstyrt med varmepumpe og vinterdekkene var Nokian Hakkapeliitta 205/55 R16. Bilene har oppgitt 280 km rekkevidde basert på NADC (New European Driving Cycle). Les mer om bilen på https://www.hyundai.no/modeller/hyundai-ioniq-electric/ .