Blogginnlegg -
Kjørte Oslo-Trondheim t/r på en tank
Det er en kjent sak at det er rimelig å kjøre elbil. Men går det an å kjøre like rimelig med en bensindrevet bil? Tja, en moderne hybridbil er gjerrig, men med dagens bensinpriser og bompenger er elbil en sterk konkurrent, selv om man må regne med å stoppe flere ganger og dermed bruke noe mer tid.
Vi startet fra Oslo en småkald oktoberlørdag morgen med full tank på vår nye Hyundai IONIQ hybrid. Klokken var 06:30. Målet var å komme tilbake fra Trondheim på kvelden samme dag, uten å ha fylt en dråpe bensin. Full tank på 45 liter betød at vi måtte ligge godt under 0, 4 liter på mila for å klare det. Klar for start var også en IONIQ electric som var 100 % ladet og klar for dyst. Siden dette var vår første skikkelige langtur med disse bilene, startet vi ut noe forsiktig for å se om våre mål var innen rekkevidde.
Hårete mål
Og vi hadde hårete mål. Vi ville kjøre hybriden over 1 000 km på en 45-liters tank, og vi ville se om man kunne komme seg fra Oslo til Trondheim med en vanlig elbil uten å bli nevneverdig plaget av ladestopp og rekkeviddeangst. Dessuten var kostnadsnivået av interesse for oss.
Vi tok som utgangspunkt at en vanlig bilist på en 50 mils tur vil ta ca en times pause for å få i seg litt mat og kanskje en tur eller to på toalettet. Bensinpåfylling så vi helt bort fra i denne sammenhengen. Dvs at vår batterielektriske bil hadde ca en time til rådighet for lading for å konkurrere med hybriden på strekningen.
Hybrid mot elektrisk
Sola var for lengst kommet opp til vår første ladestopp på Lillehammer. Og vi hadde kjørt rimeligere enn vi hadde turt å håpe på. Vår elektriske bil var nede på 20 %, og vi ladet den nå opp til 90 %, noe som tar ca 30 minutter. Hybriden viste lavere forbruk enn kjørecomputeren hadde antydet, så vi var optimistiske i det vi langet innpå frokost og kaffe på Macern på Strandtorget.
Oppover og nedover
Gudbrandsdalen er et flott skue når høstsola skinner. Flotte gårder og et fantastisk landskap gjør kjøreturen til en glede, så det var ikke noe offer å holde seg til fartsgrensene.
Neste stopp for lading var Otta. Der var det tivolidag og befolkningen var ute og hygget seg. For å finne strømladingen måtte vi kjøre gjennom ett par sperringer i anledning dagen, men vaktene var velvilligheten selv og det var ingen kø for å lade. Beregnet ladetid var 23 minutter og på den tiden fylte vi opp til 92 % batterikapasitet, En av våre sjåfører benyttet tiden til en tur i tivoliets attraksjoner, mens vi andre stod og var glad vi slapp!
På distansen fra Otta mot Dombås starter stigningen over fjellet og man må nødvendigvis gi «gass». Men det som kommer opp, skal også ned. Derfor ble det regenerering av batterier siste strekket før Trondheim. For å være på sikre siden ladet vi opp på Berkåk. Nå var målet ladestasjonen på Klett, like ved handlesenteret City Syd, hvor vi skulle snu nesa sydover igjen. Siden vi allikevel skulle ha en matbit valgte vi å toppe ladingen til 80 %. Erfarne elbilførere vil nemlig alltid gi deg råd om å lade når du har muligheten. Påfylling av hybrid var ikke aktuelt, den viste over 600 km igjen og tanken var litt under ¾ full.
Ett kvarter ekstra
Totalt stoppet vi i en time og ett kvarter for å lade på turen. Da har vi regnet med noen minutter ekstra pr. stopp for å betale og koble til og fra. Dvs at med en time obligatorisk pause brukte en elektrisk bil ett kvarter lenger på 50 mil enn en bensinbil. Uten pause for hybriden ville da forskjellen blitt en time og ett kvarter.
Kjørestil
Vi startet turen med en svært forsiktig kjørestil, men etterhvert oppdaget vi at vi kunne kjøre litt mer aggressivt uten å sette målene våre i fare. Det viktige er å kjøre jevnt og sørge for at batteriene regenererer så mye som mulig. Og det merkes når man passerer 90-100 km/t at forbruket går opp. Det er mange 70 km/t fartsgrenser på distansen, så hvis man respekterer disse og holder seg i 80-90 km/t, avhengig av fartsgrensene, er det mulig å få til denne turen uten å være ekspert på noe som helst. Og man holder følge med trafikken.
Hvis man planlegger tre raske pauser med lading på en slik distanse, så har man ikke tid til å bestille tre retter på veikroa og kose seg med kaffe etterpå. Til det går 20-25 minutter for raskt. Du rekker en tur på toalettet og en hamburger før batteriet er på topp igjen! Men har man god tid er jo ikke dette noe problem. Bare hold øye med ladingen, slik at andre kan slippe til når du er ferdig.
Tilgjengelighet av ladestasjoner
Langs hele E6 fra Oslo til Trondheim er det nå plassert ut ladestasjoner fra forskjellige aktører. Man kan betale med sms, eller man kan forhåndskjøpe elbilforeningens ladekort som også bidrar til at man korter ned ladingen med noen minutter. For ikke å snakke om at prisen går ned fra tre kroner til 2,50 kroner pr minutt lading.
Regnskapets time
Hybriden kjørte frem og tilbake fra Oslo til Trondheim på 40 liter bensin. Med en snittpris på kr 15,- pr liter (vi betalte under 12 kroner midt på søndagsnatta på Økern) gir det en totalkostnad på 600 kroner. Snittforbruket var 0, 377liter pr mil. I tillegg kommer bompenger på 282 kroner t/r. Altså rene drivstoff- og bompengekostnader på 882 kroner.
Den elektriske versjonen kjørte frem og tilbake med et strømforbruk på 131,16 kWh. Snittforbruket var på 1, 26 kWh pr. mil og det betyr ca 150 minutter lading til en kostnad av 450 kroner, og selvfølgelig ingen bompenger. Med Elbilforeningens ladebrikke ville vi spart ytterligere 75 kroner. Husk også at elbilen kjører uten utslipp.
Målet med turen var å se hvordan en elbil klarer seg mot en hybrid på langkjøring. Selv om en elbil i mellomklassen i egner seg best for småkjøring og jobbkjøring, viser det seg at de også kan ta de lange turene, og det til en svært gunstig pris. Kjørekomforten i de to bilene er tilnærmet identisk, men hybriden har også sine fordeler. Den kjører meget drivstoffgjerrig ift rene fossilbiler og man kan kjøre distansen vi gjorde helt uten rekkeviddeangst eller uten stopp om man har behov for, og blære til det.
Vil du ha tips om valg av type elbil: http://www.mynewsdesk.com/no/hyundai-motor-norway-as/blog_posts/hva-slags-el-bil-skal-jeg-velge-41821
Prøvekjøring av IONIQ. Ta en tur på sjøsiden av Oslo S i disse dager:
http://www.mynewsdesk.com/no/hyundai-motor-norway-as/news/viser-ny-elbil-midt-i-oslo-sentrum-190164
Elbilforeningen oppsummering av turen: http://elbil.no/test-av-hyundai-ioniq-pa-langtur/
Brooms oppsummering av turen: http://www.tv2.no/broom/8633360/
Lordens Garasje (podcast) om turen: https://soundcloud.com/lordensgarasje/lordens-garasje-episode-5?utm_source=soundcloud&utm_campaign=share&utm_medium=ema(starter på 20:15)