Følg Hyundai Motor Norway

Espen Ruud reiser jorda rundt i motorsportens toppdivisjon

Blogginnlegg   •   jul 21, 2017 19:00 CEST

Espen Ruud (i midten) fra Geilo spiller en sentral rolle i teamet til rallyesset Thierry Neuville.

Espen Ruud (23) fra Geilo er bilmekaniker på et av verdens beste rallyteam. Til tross for sin unge alder har han møysommelig klatret til topps i et beinhardt miljø. Det er nemlig mange som ønsker å være mekaniker for de beste racingsjåførene i verden.

Rally Monte Carlo er VM-sesongens første løp og kanskje det mest prestisjefylte. Hyundais stjernesjåfør Thierry Neuville fra Belgia lå an til en god plassering da det fatale skjedde. Han sladdet borti en mur og kunne ikke kjøre neste etappe uten å få bilen fikset, på rekordtid. I depotet stod en konsentrert og klar ung mann fra Geilo. Skaden har skjedd på Espens ansvarsområde; høyre bakhjul og området rundt. Alt må byttes, og det er kun 45 minutter tilgjengelig før neste etappe. ?Det viktigste i slike situasjoner er å jobbe både strukturert og kreativt, sier Espen. Man må ikke las seg forstyrre, og man må vite hva som skal gjøres og i hvilke rekkefølge. ? Det gjelder å holde hodet kaldt og tenke fremover, sier han.

Målbevisst

Espen var ikke som andre gutter fra fjellbygda øverst i Hallingdal, det var ikke snø og ski som opptok han, men bil og motor. Allerede på videregående var han klar på hva han ville. Han jobbet hardt på mekanikerlinjen på Ål, ikke for å få jobb på bilverksted, men for å komme inn den trange porten til motorsportlinja på videregående i Torsby i Sverige. Det klarte han som 16-åring. Men da hadde han allerede bodd hjemmefra i to år, så flyttingen dit gikk bra. Rallycross ble det første møtet hans med bilsport.- Jeg hadde drevet litt med cross-cart og rally på lavere nivå, men å skru for Andreas Bakkerud i rallycross ble en første smakebit på det profesjonelle livet som bilsportmekaniker, sier Espen.

Reiser jorda rundt.

I 2013 fikk han jobb i teamet til den kjente amerikanske rallycrossføreren Tanner Faust. Det medførte reising i hele U.S.A, med deltagelse i bl.a. X-games. Men VM i rally har vært drømmen for hallingdølensiden Petter Solberg tok sin VM-tittel. Da han så at Hyundai søkte etter mekaniker til sitt rallyteam, sendte han inn en søknad, uten alt for store forhåpninger. Men han ble kalt inn til intervju, og dro nedover til Alzenau i Tyskland, om ikke bare for å se hvordan det så ut i lokalene til et stort rallyteam. Han må ha gjort godt inntrykk, for allerede på første intervjuet fikk han tilbud om jobb. Han tror en viktig grunn for tilbudet var at han hadde erfaring fra kjente profesjonelle team. Nå har han vært med Hyundai siden februar 2016 og stortrives.

Hektiske dager med mye reising

Opptil 60 prosent av tida er han på reisefot med teamet. Rally-VM arrangeres over hele verden, så det blir både lange reiser og arbeidsdager. -Når vi står opp er det mørkt og som regel er det mørkt nå vi stuper i seng etter en lang arbeidsdag, sier Espen. Allikevel blir det tid til å besøke kjæresten på Toten innimellom..- Jeg har ingen drøm om Formel 1, for meg er det rally som er toppen. Jeg liker at det er litt røft og ikke for striglete, sier han. -Men dette livet er vanskelig å kombinere med familie. Jeg lærer ekstremt mye underveis, ikke bare mekanikk, men også hvordan jeg fungerer under stress. Det kan være viktig lærdom å ta med seg inn i et annet arbeidsliv

Kommentarer (0)

Legg til kommentar

Kommentar

Ved å sende inn kommentaren aksepterer du at dine personopplysninger behandles i samsvar med Mynewsdesks Personvernerklæring.