Gå videre til innhold
Hyundais i20 Active. En B-SUV med moderne turbomotor
Hyundais i20 Active. En B-SUV med moderne turbomotor

Blogginnlegg -

Turbo sparer både forbruk og utslipp

Turbo. Bare ordet vekker entusiasme blant bilfolk. Entusiasme for kreftene som ble utløst i sportsbilklassikere på 70-tallet. Nå er teknologien tilbake for fullt

For å tilfredsstille myndighetenes krav til CO2-utslipp har bilfabrikantene konstruert små turbomotorer som gjørt mer enn å øke effekten. De bidrar i stigende grad til lavere utslipp og mindre forbruk i småbiler.

Biler konstruert for turbo

Den viktigste forandringen er at dagens motorer er konstruert for turbo, ikke som i gamle dager da en turbo ble påmontert en vanlig forbrenningsmotor. Dagens turbolader er fysisk mindre enn før og krever mindre energi for å virke. Lavere effekt kompenseres med moderne elektronikk som forbedrer motorens presisjon. Denne nye type turbomotorer med tre sylindere og ca 100 hk passer best for små og lette biler, også fordi motoren selv er liten og lett. Dette bidrar også til at disse bilene kommer gunstig ut prismessig.

Når velge turbo?

Moderne turbomotorer egner seg godt til småkjøring fordi de blir raskere varme, men det morsomme er at f .eks Hyundais i20 Active også henger godt med på langkjøring. Den har ikke det forsinkede turbobrølet fra gamle dagers turbo, men motoren sørger for at bilen holder godt følge med trafikken, med det lille ekstra som skal til for å foreta en trygg forbikjøring. At bilen også er morsom å kjøre gjør den enda mer attraktiv.

Hvordan virker en turbomotor?

Turboen har som formål å øke effekten i en forbrenningsmotor. Selve turboen består av et kompressorhjul og en turbin. Turbinen sitter i eksosanlegget og er avgassdrevet. Den driver et kompressorhjul som presser luft under trykk inn i motoren. Når sylinderen mates med mer luft, kan den også tilføres mer drivstoff, og dermed blir effekten høyere enn i en tilsvarende motor uten turbo.

Turbo gir lavere turtall

En moderne turbomotor bidrar hovedsakelig til økt dreiemoment, dvs hvor mye kraft som kommer ut av en motor på en omdreining. Med mere luft, og dermed mer bensin, blir det skapt høyere dreiemoment. Det betyr at man kan kjøre med lavere turtall enn en vanlig forbrenningsmotor for å oppnå samme hastighet, noe som gir lavere forbruk. Ikke bare det, men turboen bidrar til å gi i20 Active et CO2 utslipp på kun 106 g/km.

Turbomotorens historie

Ideen til turbo går helt tilbake til Sveits i 1915. Teknologien ble sporadisk brukt på både biler og fly, bl.a. under 2. verdenskrig. Til biler fant turboen veien først på 60-tallet i Chevrolet Corvair. I Europa var det BMW og Porsche som først lanserte turbo i 1973/74. Også Saab var tidlig ute i 1977 med sin legendariske 99 Turbo. Turbo har også blitt brukt både i Formel 1 og i andre sportslige biler med gode resultater. Også dieselmotorer har gjennom historien hatt glede av turboteknologien, bl.a. i båter, lokomotiver og laste- og personbiler.

i20 active er en moderne turbobil

Hyundais i20 Active er et godt eksempel på en moderne småbil med turbomotor. Denne tøffe B-SUVen har en tre-sylindret turbomotor på til sammen 1-liter som yter 100 hk. Modellen har høy bakkeklaring med offroad design, inkludert takrails og en karakteristisk motorlyd. Les mer om bilen med den moderne motoren her.

Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Produkt & PR-sjef

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2021 selger merket kun ladbare, elektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 30 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.no eller www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway