Gå videre til innhold
Jurymedlem i Årets bil Bård Eker deler sine forventniger til fremtidens bil
Jurymedlem i Årets bil Bård Eker deler sine forventniger til fremtidens bil

Blogginnlegg -

Slik blir fremtidens bil

Produsert av Til orde for Hyundai/Foto: Geir A. Carlsson, Fredrikstad Blad

Den kjente industridesigneren og forretningsmannen Bård Eker har jobbet med alt fra raske biler, båter, tannbørster, møbler, lydutstyr og barnevogner. Her er hans tanker om fremtidens bil.

Østfoldingen, som nylig satt i juryen som kåret Hyundai IONIQ til Årets Bil 2017, tror et mer mangfoldig bilmarked er like om hjørnet.

– Det blir flere ulike varianter av kjøretøy å velge mellom. Ny teknologi og nye bruksmønstre vil bidra til at bilene som kommer vil bli annerledes enn de vi har sett til nå.

Fremtidige generasjoner vil være mye mer opptatt av å bruke produktene enn å eie dem, ifølge Eker. Det fører til mer deling, det vil si at man deltar i en bil-pool som gir tilgang på bil.

– Da kan du velge den typen bil du til enhver tid har behov for, noe som gir bilisten en ny fleksibilitet. Du slipper investeringen, dessuten egner slike ordninger seg godt i byer med begrensede parkeringsplasser.

Juryen i Årets Bil peker nettopp på at IONIQ er tre bilkonsepter i samme karosseri.

Ut av den samme støpeskjeen kommer det en hybridbil, en ladbar hybrid og en ren elbil. Her har man alle muligheter til å tilpasse elbilen til sitt eget bruk, mener juryen.

Nye bruksmønstre vil i følge Eker påvirke bilprodusentene sterkt i fremtiden.

– Det danner grunnlag for at produsentene i større grad kan fokusere på biler som ikke lenger skal "være gode på alt", men i større grad enn tidligere kan differensiere de ulike bilmodellene etter brukernes ulike behov.

Eker er overbevist om at selvkjørende biler kommer for fullt. Samtidig kommer de til å skille seg tydelig fra dagens biler på flere måter enn at de kan kjøre selv.

– De skal jo ikke ha ratt, for eksempel. Fokuset vil bli å komme seg fra A til B på en så sikker, effektiv og miljøvennlig måte som mulig. Blant annet vil de kunne poppe innom og plukke opp flere passasjerer på veien når ruten og tiden tillater det.

Tar de nye bilene som er på vei inn vare på bilgleden i tilstrekkelig grad?

– Ja, det synes jeg, men det er avhengig av det jeg allerede har vært inne på. Jeg har stor tro på at vi kan velge mellom ulike typer motorteknologi som egner seg til formålet og at vi kan rendyrke hvilken bil vi skal designe og så tilby markedene.

Kommer bilparken til å bli helelektrisk, eller er varianter av hybrid mer realistisk?

– Jeg tror på en rekke ulike alternativer, og det er det jeg tror blir bilbransjens ulike styrker – at de kan fokusere på de biltypene som passer best til teknologi, kundekrets og image.

Hvordan ser du på hydrogenbilens fremtid?

– Superinteressant, og veldig bra at elektriske biler ikke får all interesse i forhold til fremtidens valg av teknologi. Stor honnør til de fabrikantene som tør å satse på noe nytt – ikke bare i form av visjoner og renderings, men også i kjørbare produkter.

Du satt nylig i juryen for Årets Bil 2017. Hvorfor vant Hyundai IONIQ?

– Fordi den hadde den beste totalscoren for de ulike kriteriene i konkurransen, sier Eker.

Kriteriene omfattet miljøegenskaper, sikkerhet og pris, inkludert garanti.

– Hyundai har markedets nest beste garantiordning, IONIQ tilbyr tre gode biler, og det er opp til kunden å velge hvilke av de tre som passer best, til en uslåelig pris, Det er ingen annen bilmodell som har så mye sikkerhetsutstyr til en så lav pris. Bare verditapet det første året alene på en av de langt dyrere bilene i testen, som var blant våre 3-på-topp, tilsvarer innkjøpsprisen til en av IONIQ-modellene, sier Bård Eker.

Tror du Norge klarer å gjennomføre målet om at alle biler solgt fra og med 2025 er fossilfrie?

– Ja, og det er på linje med Angela Merkels utsagn om at Tyskland skal være frie for biler som forurenser innen 2030. Det åpner opp for forbrenningsmotorer som går på metanol eller andre typer drivstoff som ikke forurenser, sier han. Samtidig ser han det fornuftige i “å bygge på dagens forbrenningsmotorer, som i dagens versjoner er både pålitelige og energieffektive”.

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway