Gå videre til innhold
Her er Hyundais 20 år gamle fremtidsvisjoner for elbil

Blogginnlegg -

Her er Hyundais 20 år gamle fremtidsvisjoner for elbil

Billedtekst: Hyundais nye el-bil IONIQ matcher stort sett alle planene Hyundai hadde til elbil for tyve år siden

I april 1996 publiserte Hyundai sine tanker om fremtidens el-bil. Konseptet var basert på en Hyundai Accent med ytelser som skulle måle seg med datidens bensin- og dieseldrevne biler. 15 mann hadde fått åtte millioner kroner tilgjengelig for å utrede fremtidens el-bil.

Nå kom aldri denne bilen i salg, men hva tenkte de koreanske ingeniørene om ytelser? I følge en pressemelding fra april 1996 skulle Accent el-bil ha en rekkevidde på 390 km, ca 15 km lenger enn dagens IONIQ EV, men allikevel ikke urealistisk. Toppfarten var anslått til 140 km/t, litt saktere en dagens modell som har oppgitt toppfart 165 km/t. Men det skal sies at neste generasjon var planlagt til å nå 160 km/t.

Rekkeviddeangst, nei langt i fra!

Også rekkevidden skulle økes til 500 km i neste generasjon, noe som i dag er fullt mulig med både batteri- og hydrogenelektriske biler. Null til hundre var oppgitt til 15 sekunder, mens dagens utgave klarer det på 10,8 sekunder.

Rask lading - også den gang

Ladetiden ville Hyundai ha ned på 15 minutter. Litt optimistisk, men ikke så langt unna 80 % på 25 minutter med dagens hurtiglading.

15 mann og åtte millioner kroner

Pressemeldingen opplyser videre at 15 eksperter jobbet på el-bilprosjektet med et budsjett på åtte millioner kroner. Til sammenligning består teamet som har utviklet IONIQ av ca 800 personer.

Fra nikkel til lithium

For at nikkel-metall-hybridbatteriet skulle yte maksimalt understreket Hyundai at reduksjon av bilens vekt og et effektivt drivverk er viktig. Dagens IONIQ har et 28kWt lithium-ion polymer batteri og en elektrisk motor som yter 88kW/120HK.

Lettere karosseri for å spare energi

IONIQ er et godt eksempel på at man tenkte riktig for 20 år siden mht viktigheten av vektreduksjon. Den nye el-bilen er bygget med 53 % høyfast stål kombinert med lettvektsaluminium. Det medfører en besparelse på 12, 6 kg (45 %) på bilens ikke-strukturelle vekt siden panser, bakdør og fjæringskomponenter er bygget i aluminium. Resten av bilens karosseri er bygget i Hyundais høyfaste stål for best mulig kollisjonssikring.

Et annet eksempel på vektreduksjon er de innvendige dørdekslene i IONIQ som er laget av resirkulert plastikk kombinert med pulverisert tremasse og vulkansk stein. Kvalitet og lyddemping er like god som med ordinære materialer, men vektbesparelsen er på 20% sammenlignet med de materialer som vanligvis blir brukt. En bevist nedtoning av oljebaserte materialer betyr for eksempel at teppene inne i IONIQ delvis er laget av råmateriale fra sukkerrør. Dette forbedrer luftkvaliteten inne i bilen og gjør at flere deler på bilen kan resirkuleres. Til og med bagasjeromsgardinen er laget av nye lettvektsmaterialer og er 25% lettere enn de som finnes på Hyundais øvrige modeller.

Kopi av orginal pressemelding vedlagt.


Related links

Emner

Kategorier

Pressekontakt

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Produkt & PR-sjef

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2021 selger merket kun ladbare, elektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 30 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.no eller www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway