Gå videre til innhold
Her er Hyundais 20 år gamle fremtidsvisjoner for elbil

Blogginnlegg -

Her er Hyundais 20 år gamle fremtidsvisjoner for elbil

Billedtekst: Hyundais nye el-bil IONIQ matcher stort sett alle planene Hyundai hadde til elbil for tyve år siden

I april 1996 publiserte Hyundai sine tanker om fremtidens el-bil. Konseptet var basert på en Hyundai Accent med ytelser som skulle måle seg med datidens bensin- og dieseldrevne biler. 15 mann hadde fått åtte millioner kroner tilgjengelig for å utrede fremtidens el-bil.

Nå kom aldri denne bilen i salg, men hva tenkte de koreanske ingeniørene om ytelser? I følge en pressemelding fra april 1996 skulle Accent el-bil ha en rekkevidde på 390 km, ca 15 km lenger enn dagens IONIQ EV, men allikevel ikke urealistisk. Toppfarten var anslått til 140 km/t, litt saktere en dagens modell som har oppgitt toppfart 165 km/t. Men det skal sies at neste generasjon var planlagt til å nå 160 km/t.

Rekkeviddeangst, nei langt i fra!

Også rekkevidden skulle økes til 500 km i neste generasjon, noe som i dag er fullt mulig med både batteri- og hydrogenelektriske biler. Null til hundre var oppgitt til 15 sekunder, mens dagens utgave klarer det på 10,8 sekunder.

Rask lading - også den gang

Ladetiden ville Hyundai ha ned på 15 minutter. Litt optimistisk, men ikke så langt unna 80 % på 25 minutter med dagens hurtiglading.

15 mann og åtte millioner kroner

Pressemeldingen opplyser videre at 15 eksperter jobbet på el-bilprosjektet med et budsjett på åtte millioner kroner. Til sammenligning består teamet som har utviklet IONIQ av ca 800 personer.

Fra nikkel til lithium

For at nikkel-metall-hybridbatteriet skulle yte maksimalt understreket Hyundai at reduksjon av bilens vekt og et effektivt drivverk er viktig. Dagens IONIQ har et 28kWt lithium-ion polymer batteri og en elektrisk motor som yter 88kW/120HK.

Lettere karosseri for å spare energi

IONIQ er et godt eksempel på at man tenkte riktig for 20 år siden mht viktigheten av vektreduksjon. Den nye el-bilen er bygget med 53 % høyfast stål kombinert med lettvektsaluminium. Det medfører en besparelse på 12, 6 kg (45 %) på bilens ikke-strukturelle vekt siden panser, bakdør og fjæringskomponenter er bygget i aluminium. Resten av bilens karosseri er bygget i Hyundais høyfaste stål for best mulig kollisjonssikring.

Et annet eksempel på vektreduksjon er de innvendige dørdekslene i IONIQ som er laget av resirkulert plastikk kombinert med pulverisert tremasse og vulkansk stein. Kvalitet og lyddemping er like god som med ordinære materialer, men vektbesparelsen er på 20% sammenlignet med de materialer som vanligvis blir brukt. En bevist nedtoning av oljebaserte materialer betyr for eksempel at teppene inne i IONIQ delvis er laget av råmateriale fra sukkerrør. Dette forbedrer luftkvaliteten inne i bilen og gjør at flere deler på bilen kan resirkuleres. Til og med bagasjeromsgardinen er laget av nye lettvektsmaterialer og er 25% lettere enn de som finnes på Hyundais øvrige modeller.

Kopi av orginal pressemelding vedlagt.


Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway