Gå videre til innhold
Hyundais IONIQ hybrid
Hyundais IONIQ hybrid

Blogginnlegg -

Hva slags elbil skal jeg velge?

Vurderer du elbil og synes markedet virker forvirrende med alle sine forkortelser og ukjent teknologi? Batterielektrisk bil (BEV) kjenner de fleste til nå, men hva er egentlig forskjellen mellom en lade-hybrid (PHEV) og en vanlig hybrid (HEV)? Og hvordan forholde seg til elektriske biler som går på hydrogen (FCEV)?

Vi har tatt en prat med Fred Magne Skillebæk i DinSide for å finne ut mer. - Valg av elektrisk bil handler først og fremst om kjøre- og bruksmønster, sier den erfarne biljournalisten. 

Batteri for småkjøring

- Batterielektrisk bil (BEV/EV) er den type elbil som har fått mest oppmerksomhet i Norge de siste årene, takket være gunstige avgiftslettelser og tilgang til buss- og taxifil, sier Fred Magne. - Denne type bil har null utslipp og er ideell for dagpendling til og fra jobb, eller for småkjøring i områder hvor det er tilgang på ladepunkter, sier han. Men batterier veier mye, og det kan være unødig bruk av energi å frakte med seg så mye vekt på f.eks. langkjøring, sier Fred Magne videre.

- Kjører man mange korte turer og er sjelden på langtur, så kan man også vurdere ladbar hybrid (PHEV), sier Fred Magne. - Den har et batteri man kan lade i begge ender av den daglige pendlingen, men den lader ikke opp batteriet like raskt ved vanlig kjøring som en ren hybrid (HEV). Kjører du lite utover den daglige pendlingen, så er kanskje ladbar hybrid noe for deg, konstaterer han. - Da kan du i stor grad kjøre på strøm, og på langtur har man jo fossilmotoren å lene seg på når man går tom for batteri, sier han

Hva med langturer?

For langturer er det altså ikke ideelt å bruke energi på å frakte et mer eller mindre tomt batteri. - Men nå er snart hydrogenelektriske biler (FCEV) et alternativ som enkelt kan håndtere langturer. Dette er biler som leverer strøm fra energibæreren** hydrogen, fremfor å bringe den med seg i batterier, sier Fred Magne. Det finnes slike biler i dag og rekkevidden er på høyde med biler som drives frem med fossilt brennstoff***, men aksjonsradien er foreløpig noe begrenset siden utbyggingen av hydrogenstasjoner er i startgropa. - Med fyllestasjoner på plass vil hydrogenelektriske biler være et realistisk alternativ med god rekkevidde og påfylling som skjer på noen minutter, konstaterer han. - Også vanlig hybrid (HEV) er et alternativ for langturer, og da slipper man også å være påpasselig med ladingen. Denne hybridbilen har et lett og kjapt batteri som lader seg selv under kjøring, gang på gang, sier Fred Magne og anbefaler å være ærlig om sitt eget bruksmønster og hvordan man egentlig bruker bilen. Først da kan man, gjerne i samråd med sin forhandler, finne den type el-bil som passer best!

Hyundai med klasseledende teknologi

- Vi er svært stolt av å kunne tilby en komplett linje av elektriske biler, sier salgsdirektør Christian Stenbo hos Hyundai Norge. Spesielt at vi som eneste leverandør i 2016 kan levere biler med null utslipp både for langkjøring (FCEV) og kortere kjøring (BEV). Det gjør oss til en klasseledende leverandør i segmentet for elektriske biler med null utslipp, avslutter Stenbo.

Han forteller at Hyundai nå er i ferd med å lansere IONIQ, en helt ny bilmodell hvor brukeren selv kan bestemme hva slags elektrisk fremdrift man ønsker. IONIQ kommer i tre forskjellige utgaver; først og fremst som ren batterielektrisk (BEV) bil, men også som hybrid (HEV) og lade-hybrid (PHEV). - Det betyr at man først vurderer kjøremønster og behov før man bestemmer seg for hvilke type elektrisk fremdrift som passer best til hver enkelt bilkjøpers behov, sier Stenbo. De første utgavene av IONIQ er ventet til Norge høsten 2016.

Hydrogen som drivstoff for el-bil

Hyundais hydrogenelektriske ix35 Fuel Cell har blitt serieprodusert siden 2013 og er til salgs i 13 europeiske land i tillegg til Norge, Nord-Amerika og Korea. Med hydrogen som drivstoff yter den elektriske motoren 99Kw/136 HK med toppfart over 150 km/t. Rekkevidden er opp til 600 km på en fylling og eneste utslipp er ren vanndamp. - Vi opplever stor oppmerksomhet rundt biler med hydrogen som drivstoff, sier Christian. - Når utbyggingen av hydrogenstasjoner nå starter for fullt, er vi overbevist om at dette blir en svært populær elektrisk bil, avslutter Christian Stenbo.

RAMMESAK

Huskeliste elektriske biler med nullutslipp:

BEV* (Battery Electric Vehicle) er batterielektriske biler som drives frem av en elektrisk motor som får strøm fra en batteripakke som lades fra strømnettet når bilen står parkert. Disse bilene kan ha begrenset rekkevidde og egner seg best for kortere distanser med tilgang til ladepunkter (IONIQ).

FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) er en hydrogenelektrisk bil hvor det utvinnes strøm fra hydrogen som er fylt på tanken. Denne strømmen går til bilens elektriske motor som driver bilen fremover. Utslippet er kun rent vann og bilen er like godt tilpasset småkjøring som langturer. Utbygging av hydrogenstasjoner er i gang i Norge og Europa (ix35 Fuel Cell).

Huskeliste hybridelektriske biler med lavutslipp:

HEV (Hybrid Electric Vehicle) er hybridbiler som kombinerer bensin/dieselmotor med strøm fra batterier som lades under kjøring. Egner seg godt for den som har hyppige langturer (IONIQ).

PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) er hybridbiler som kombinerer bensin/dieselmotor med batterier som hovedsakelig  lades før og etter kjøring. Ideell for kortere turer og en langtur innimellom (IONIQ)

Lykke til med valget av elektrisk bil!

* Les mer om energibærere på https://snl.no/energib%C3%A6re

** Les mer om fossilt brennstoff på  https://snl.no/fossilt_brensel

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway