Blogginnlegg -
Ingen skal ha mer enn 15 minutter å kjøre til nærmeste hydrogenstasjon!
Sjefen for den danske hydrogenforeningen Tejs Laustsen Jensen, mener ingen innbygger bør ha mer enn 15 minutter å kjøre til nærmeste hydrogenstasjon. Danmark har allerede et nettverk på syv stasjoner som gjør at man kan kjøre hele landet rundt med hydrogenelektrisk bil uten rekkeviddeangst. Nå satses det over en halv milliard kroner for komme nærmere dette målet før 2020.
Jensen sa på et møte med europeiske biljournalister i Kolding nylig at den største utfordringen er å styre transportsektoren fra forbrenningsmotorer til strøm, samtidig som mobiliteten beholdes. Det finnes i dag nærmere 60 hydrogenelektriske biler i Danmark, men dette venter Jensen skal øke kraftig de neste årene. Som i Norge er elektriske biler fritatt for avgifter, slik at bilene prismessig er konkurransedyktige med vanlige biler med forbrenningsmotor.
Den danske modellen
Det har lenge vært en diskusjon i Norge om hva som bør komme først, bilene eller hydrogenstasjonene. I Danmark etableres det kun stasjoner på steder hvor man har bestillinger på 5-10 biler minimum. På den måten unngår man høna- og eggeproblematikken. Når man i tillegg er fritatt fra 150 % registreringsavgift sier det seg selv at man nå ser en stigende interesse for hydrogen.
København by startet det hele
Det hele startet med at København by for noen år siden kjøpte inn 15 hydrogenelektriske biler. De ble svært populære blant ansatte i kommunen og det er rift om å kjøre dem. Etterhvert ble danske politikere også oppmerksom på teknologien og stemningen fra det holdet er nå svært positiv, bl.a. med hensyn til fritak fra avgifter.
Hydrogen som strømlager
50 % av strømmen i Danmark kommer fra vindkraft. I perioder produseres det mer strøm enn markedet ønsker. I stedet for å betale vindkraftleverandørene for å stoppe strømproduksjonen, vil man nå lagre strømmen som hydrogen slik at den kan brukes i transportsektoren.
Norge følger etter
Selv om Norges befolkning lever mer spredt over et større område enn Danmark skyter også hydrogenutviklingen fart her. I Norge finnes det pr. dags dato fem hydrogenstasjoner og 23 registrerte hydrogenelektriske biler, hvor av de fleste er av typen ix35 Fuel Cell fra Hyundai, samme type som København by bruker. Hyundai var de første som startet serieproduksjon av denne type biler, men nå følger flere andre bilfabrikanter etter. Nykommeren Toyota har foreløpig en slik bil registrert i Norge.