Gå videre til innhold
Holmenkollstafettens løpssjef Per Sletholt med en av de fem utslippsfrie bilene fra Hyundai som bidrar til arrangementets miljøvennlighet
Holmenkollstafettens løpssjef Per Sletholt med en av de fem utslippsfrie bilene fra Hyundai som bidrar til arrangementets miljøvennlighet

Blogginnlegg -

Holmenkollstafetten satser på hydrogen

For tre år sidene bestemte Tjalve seg for å forsterke sin miljøvennlig profil på Holmenkollstafetten. De har bl. a. organisert seg med egne søppelkasser slik at byens borgere skal merke minst mulig til de over 40 000 deltagerne, også dagen derpå. I år kjører de kun biler med null utslipp.

Et så stort arrangement trenger biler, og primus motor i Holmenkollstafetten Per Sletholt sier de nå ønsker null utslipp fra bilparken. Først og fremst for miljøets skyld, men fraværet av eksos påvirker også de beste lagene. De har nemlig løypesjefens bil rett foran seg gjennom hele løpet . - Jeg har selv vært med å løpe bak eldre diesellastebiler, og det var veldig ubehagelig, sier Per. I år har arrangørene fem hydrogenelektriske biler til rådighet. Det er elektriske biler som kun slipper ut litt rent vann og har rekkevidde som holder gjennom hele løpsdagen, uten påfyll av strøm eller annet drivstoff.

Følger etter Japan

-Denne helgen får vi fem slike biler fra Hyundai, en av våre samarbeidspartnere, sier Per. Bilene har elektrisk motor, men i stedet for å frakte med seg strøm i batterier produserer de strøm underveis fra bilens hydrogentank. Denne teknologien er på full fart inn i markedet og i 2020 vil f. eks. store deler av strømforsyningen til Tokyo-OL være basert på hydrogen. Landet bruker nå 300 millioner dollar på å bygge infrastruktur for hydrogenstasjoner og under OL vil minst 100 hydrogenelektriske busser være i drift. Og myndighetene i Japan ønsker seg 6 000 slike biler på veien innen OL starter. Så Holmenkollstafetten er i godt selskap når de velger å satse på hydrogen.

Hydrogen blir stadig mer tilgjengelig

Operatørene i det norske hydrogenmarkedet opplyser at det er planer om min. 20 nye stasjoner i Norge innen 2020. Pr i dag finnes det tre stasjoner rundt Oslo og en på Herøya. I år forventes det nye stasjoner på Høvik og Kjørbo i Bærum, Ryen i Oslo og på Danmarks plass i Bergen. I tillegg forventes det ytterligere tre stasjoner i Stor-Oslo i 2016.

Dette er bilene som kjører utslippsfritt i Oslo til helgen

Tjalve bruker fem Hyundai ix35 Fuel Cell for å gjennomføre Holmenkollstafetten. Disse bilene har, som eneste i verden av sitt slag, vært serieprodusert i over to år. De selges over hele Europa og nå kommer også konkurrenter som Toyota og Honda etter. Selve fyllingen av bilen er også raskere enn lading av batterier. Det tar fire-fem minutter å fylle opp en hydrogenelektrisk bil. Rekkevidden er opp til 600 km på en fylling og toppfarten er 150 km/t.

Related links

Emner

Tags

Pressekontakt

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Produkt & PR-sjef 47246727
Christian Stenbo

Christian Stenbo

Pressekontakt Markedsdirektør 48894911

Relatert materiale

Relaterte nyheter