Gå videre til innhold
Tegning av Hyundai Tucson. Foto: Hyundai
Tegning av Hyundai Tucson. Foto: Hyundai

Nyhet -

Designtopp SangYup Lee om helt nye Tucson og Hyundais nye designretning ‘Sensuous Sportiness’

I et rykende ferskt intervju forteller Hyundais sjefsdesigner SangYup Lee om det revolusjonerende designet til helt nye Hyundai Tucson.

Helt nye Tucson er den fjerde generasjonen av Hyundais mest solgte SUV. Siden bilens introduksjon i 2004 er det solgt mer enn syv millioner Tucson globalt, og med den nye modellen hever Hyundai listen for segmentet som helhet. Tucson er en romslig SUV med plass til hele familien, og treffer markedet med et unikt, progressivt og ambisiøst design som er i tråd med Hyundais nye designidentitet ‘Sensuous Sportiness’. I Norge blir helt nye Tucson tilgjengelig som ladbar hybrid rett over nyttår, med firehjulstrekk som standard.

Som leder for Hyundais globale designsenter og en av topplederne i Hyundai Motor Company, er SangYup Lee ansvarlig for designet av alle Hyundais modeller. Lee er også ansvarlig for selskapets designstrategier og -retninger innen både interiør- og eksteriørdesign, i tillegg til farger og materialer.

- Vi er akkurat nå inne i en spennende prosess hvor vi fundamentalt endrer designet for flere av våre modeller i tråd med vår designidentitet ‘Sensuous Sportiness’. Denne identiteten er karakterisert av harmonien mellom fire grunnleggende elementer; proporsjoner, arkitektur, styling og teknologi. Vårt mål er å heve de emosjonelle verdiene i våre produkter gjennom innovativt design. For å oppnå dette definerer vi klare roller og målgrupper for hver modell i vår portefølje, og gir dem distinkte og individuelle identitetstrekk, samtidig som vi vedlikeholder en Hyundai-signatur på tvers av bilene, sier Lee.

- Målsetningen med tilnærmingen vår er å tilføre instinktiv skjønnhet til Hyundais biler gjennom emosjonell verdi og unike uttrykk. I løpet av de kommende årene vil ‘Sensuous Sportiness’ ligge til grunn for alle nye modeller vi kommer med.

Helt nye Tucson er tredje modell i det europeiske markedet som bygger på den nye identiteten, og følger dermed etter helt nye i10 og i20 som begge er lansert tidligere i 2020.

- Dette markerer at vi har fullført fase én av vår prosess. Tucson er dermed vår største bekreftelse på den nye strategien, sier Lee.

Et design inspirert av ‘Le Fil Rouge’ – den røde tråd

- Grunnlaget for designet til helt nye Tucson ble lagt for to år siden, da vi presenterte konseptbilen ‘Le Fil Rouge’ under bilmessen i Genève i 2018. Dette var en milepæl for vårt merke, ettersom det var den første Hyundai-modellen som var basert på ‘Sensuous Sportiness’, sier Lee, og fortsetter:

- ‘Le Fil Rouge’ er den røde tråden som kobler vår fortid til nåtiden, og videre mot fremtiden. For oss er denne røde tråden den dristige og modige holdningen som opprinnelig kom fra vår konseptbil Pony Coupe Concept fra 1974.

Under bilmessen i Los Angeles i 2019 viste Hyundai den innovative konseptbilen Vision T SUV Concept. Igjen var grunnprinsippet for designet ‘Sensuous Sportiness’, og konseptbilen kretset rundt en tanke om dynamikk, samt målsetningen om å være helt i forkant av moderne SUV-design. Vision T var en direkte forløper til helt nye Tucson.

- Vision T har et ekstremt rent og sømløst design. Konseptet har rene geometriske vinkler og snorrette kanter, for å skape en slående kontrast mellom en myk silhuett og maskuline skulderlinjer. Det lange panseret og den fallende taklinjen spiller sammen med lang akselavstand og store hjulbuer, for å skape en sporty og dynamisk karakter. Foran har bilen en parametrisk lukket grill med integrerte og skjulte signaturlykter. Til sammen påvirket alle disse designelementene helt nye Tucson direkte.

Ifølge SangYup Lee har helt nye Hyundai Tucson en unik iboende pionerånd. Ikke bare for Hyundai som merke, men for C-SUV-segmentet som helhet.

- Tucson kombinerer en designopplevelse som er på et helt nytt nivå, med det aller siste av teknologi. Teknologi som helt enkelt har manglet i segmentet. Dette danner grunnlaget for en trendsetter, altså en leder heller enn en følger. Vi tror at bilens enestående og originale utgangspunkt gir en unik og spesielt sterk designverdi i C-SUV-segmentet.

- For oss representerer helt nye Tucson en stor milepæl i vår designreise, og den er et holdepunkt for alle fremtidige Hyundai-modeller. Den understreker vår visjon om hvordan biler skal designes og oppleves i dag; ikke som konsepter, men som produksjonsbiler.

Et eksteriør fullt av høydepunkter

Helt nye Tucson er en designrevolusjon for Hyundai, og den redefinerer hvordan en familiebil kan se ut. Fordi bilen er bygget på Hyundais helt nye modulære plattform GMP, har den langt sportsligere og mer dynamiske proporsjoner enn før. Tucson oppnår dermed et progressivt uttrykk, uten at det går på kompromiss med funksjonalitet.

- Foran har vi implementert det vi kaller Parametric Jewel Hidden Lights. Dette er en designinnovasjon som sømløst inkorporerer toppmoderne lysteknologi i bilens parametriske grilldesign. Det skaper bilens slående lysarkitektur. Kjørelysene ser ut til å være i mørk krom når de er avslått, men endres til en dramatisk lyssignatur når de slås på. Forestill deg å se disse lyktene i bakspeilet ditt. Bilens identitet vil ikke være til å ta feil av, sier SangYup Lee, og fortsetter:

- Kubistiske og meislede overflater gir helt nye Tucson en nyskapende og dristig karakter. En skarp og sterk karakterlinje gir den perfekte kontrasten mellom et stort volum og nette for- og bakskjermer. Samtidig komplementerer dynamiske hjulbuer i Bertone-stil de parametriske overflatene.

I bilens hekk videreføres det parametriske designet med skjulte baklykter, som følger designlinjen fra bilens front. I tillegg har Tucson et unikt Hyundai-emblem som er integrert i bakvinduet. Bilen har også en helt skjult vindusvisker bak, som gjemmer seg under bilens spoiler når den ikke er i bruk. Det gir bilen et enda renere utseende.

Hyundai snakker mye om parametrisk dynamikk når designet til helt nye Tucson omtales.

- Parametrisk dynamikk henviser til bruken av geometriske algoritmer som maksimerer rollen digital teknologi har som designelementer. I stedet for bare tradisjonelle tegninger og skisser, utnytter designarbeidet linjer, kanter, vinkler og former som er skapt gjennom digitale data. Dette for å skape unik og dristig estetikk.

Et innovativt og futuristisk interiør

Hyundai har med helt nye Tucson skapt et interiørmiljø som maksimerer komfort og avslapning. Designet er sterkt inspirert av fossefall og strømninger i vann. Dette gjør seg særlig kjent i bilens konsoller, som alle har en unison og vertikal utforming.

- Interiøret i helt nye Tucson er et rom hvor brukerne organisk og sømløst samhandler med moderne teknologi og bilens praktiske løsninger. Interiøret er særegent, og blant annet gjelder det for det innovative instrumentpanelet. Normalt sett er dette et stort element som tar mye plass, men i Tucson begynte vi med ideen om å skape ett lett, flatt og oversiktlig panel med en følelse av bredde, sier SangYup Lee i Hyundai.

Instrumentpanelet kjennetegnes av en enkelt digital skjerm på 10,25’’ som ligger på dashbordet. I helt nye Tucson har man fjernet huset over instrumentpanelet helt, og dermed sørget for en usedvanlig romslighet.

- I Tucsons instrumentpaneldesign er det ikke et head-up display på toppen. I stedet fokuserte vi på hvordan føreren får enkel oversikt over den store digitale skjermen på en innovativ og komfortabel måte. Vi benyttet også en skjermteknologi som gjør at det ikke er noe gjenskinn fra skjermen til frontruten i mørket.

Et annet særegent trekk er hvordan luftventilene i dashbordet er trukket oppover for å lette inntrykket rundt instrumentpanelet. Ventilene strekker seg langs hele bilens bredde, og byr på en innovativ klimaanleggløsning med indirekte luft. Det brede og helhetlige designet gjør at Tucson får det Hyundai kaller en dual cockpit.

- For å gjøre interiøret enda mer behagelig og avslappende, implementerte vi stemningsbelysning med 64 valgfrie farger og ti lysnivåer. Med lagvise og sammenkoblede former har vi i tillegg skapt et moderne og futuristisk uttrykk, sier Lee, og avslutter:

- Dette lar oss ha et helhetlig interiør som fortsetter med samme linjeføring fra front til hekk. Det bidrar til et moderne interiør med svært høy kvalitet. For å understreke åpenheten i interiøret har vi to dekorlister i sølv som strekker seg hele veien fra midtkonsollen til bakdørene.

Helt nye Tucson er ventet til Norge i første kvartal 2021. I tillegg til å by på innovativt design og segmentets mest avanserte sikkerhets- og teknologipakke, blir bilen som standard levert som ladbar hybrid med firehjulsdrift. 

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway