Gå videre til innhold
Nye tider for elektriske biler i kollektivfeltet

Blogginnlegg -

Nye tider for elektriske biler i kollektivfeltet

HY-registrerte biler kan kjøre i kollektivfelt i rushtiden.

Fellesferien er over og det tetter seg til på innfartsårene.  Batterielektriske EL-biler har inntil i år hatt store fordeler av å kunne kjøre i kollektivfelt, også i rushtiden. 

Imidlertid har økende trafikk i kollektivfelt forårsaket forsinkelser for busstrafikken, så nå må mange batterielektriske biler se langt etter sine fordeler i rushtiden. Grunnen er at Vegvesenet ved bruk av underskilt kan utelate EL-registrerte biler fra kollektivfelt. Dette gjøres med bakgrunn i trafikkregelenes paragraf 5, pkt 2:

«Kjøring i kollektivfelt og sambruksfelt er bare tillatt som angitt på offentlig trafikkskilt. Likevel kan elektrisk eller hydrogendrevet motorvogn, tohjuls motorsykkel uten sidevogn, tohjuls moped, sykkel eller uniformert utrykningskjøretøy nytte slike felt.»

Paragrafen gjelder dersom ikke annet følger av underskilter med tekst som f.eks. spesifiserer at kun EL-biler med minimum sjåfør og en passasjer kan benytte seg av fordelen i rushtiden. Et slikt underskilt omfatter ikke HY-registrerte hydrogenelektriske biler. 

Ulf Hafseld er leder av HYOP, et selskap som jobber med utbygging av hydrogenstasjoner i Norge. Han applauderer at det offentlige gir hydrogenteknologien samme mulighet som batterielektriske biler har hatt i flere år.  - At hydrogenelektriske biler fremdeles kan bruke kollektivfelt, også i rushtiden, gir hydrogen som drivstoff den samme starthjelpen som batteribilene har fått. Utfordringen nå er å bygge et nettverk av energistasjoner med mulighet for tanking av hydrogen. - Vi har flere prosjekter under utvikling og når denne infrastrukturen er på plass ligger det til rette for at salget av hydrogenelektriske biler kan ta av, sier Hafseld, pioner på hydrogenstasjoner i Norge.

NEL er også et selskap som jobber med å gjøre hydrogen mer tilgjengelig. Det finnes også mange politikere som aktivt jobber for utbygging av flere hydrogenstasjoner i Norge.

Hittil er det registrert 21 biler på HY-skilt i Norge. Hyundai er den eneste bilprodusenten som serieproduserer hydrogenelektriske biler, men også andre bilfabrikanter har varslet at de har slike modeller under utvikling for salg i nærmeste fremtid.

#HY-ikollektivfelt

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway