Gå videre til innhold
Kommende Hyundai IONIQ 5 N. Foto: Hyundai Motor Company
Kommende Hyundai IONIQ 5 N. Foto: Hyundai Motor Company

Pressemelding -

Ekstrem elbil på ekstremt føre – IONIQ 5 N viser muskler under iskalde forhold

 • Hyundais N-divisjon (Hyundai N) har denne vinteren testet den kommende helelektriske høyytelsesbilen IONIQ 5 N under ekstreme forhold i Arjeplog i Nord-Sverige
 • IONIQ 5 N byr på heftige elektriske ytelser, og de teknologiske nyvinningene demonstrerer hvor langt Hyundai N har kommet i den elektriske utviklingen
 • Lanseringen av IONIQ 5 N er ventet å skje i andre halvår 2023, som Hyundai Ns første helelektriske sportsbil

Hyundai Motor Company har i dag sluppet detaljer om den ekstreme vintertestingen av den kommende helelektriske performance-bilen IONIQ 5 N.

IONIQ 5 N blir den første masseproduserte helelektriske performance-bilen fra Hyundai N, og bilen har nå vært til vintertesting ved Hyundai Mobis’ testområde i svenske Arjeplog.

Med en beliggenhet nær polarsirkelen, er Arjeplog et yndet sted for vintertesting av biler under røffe forhold. Temperaturen kryper ned mot -30 grader, og man får muligheten til å teste ut bilenes oppførsel på glatt underlag. Dermed har ingeniørene virkelig fått satt IONIQ 5 N på prøve, og de har funnet den optimale balansen mellom morsomme kjøreegenskaper og bilens evne til forutsigbar håndtering når det er kaldt og glatt.

I IONIQ 5 N har Hyundai kombinert den svært avanserte teknologien i selskapets E-GMP-plattform (Electric-Global Modular Platform) med Hyundai Ns ekspertise og teknologi som kommer rett fra motorsport. Dermed har ingeniørene hevet listen for helelektriske sportsbiler, og lagt grunnlaget for det som virkelig vil bli kjøreentusiastens førstevalg for en performance-bil som gir brede glis året rundt.

- Bilene våre er finslipt gjennom svingene på Nürburgring, og på samme måte er de finslipt gjennom de isdekte svingene i Arjeplog. Alt for å gi de beste ytelsene under ekstreme kjøreforhold, sier toppsjef for Hyundai N og Motorsport i Hyundai Motor Company, Till Wartenberg.

- Vi er stolte av å kunne vise frem en IONIQ 5 N som treffer på våre strenge ytelseskriterier, og som vil sikre Hyundai N suksess som vår første helelektriske N-modell.

  Hyundai N er bygget rundt tre motorsportinspirerte merkepilarer: Maksimal presisjon og balanse i svinger, egenskaper på bane og praktisk sportsbil i hverdagen. Hyundai N startet sin elektrifiseringsstrategi med prototypen RM20e og racerbilen Veloster N ETCR, og allerede i 2015 viste de frem visjonen for en bærekraftig fremtid for sportsbiler med konseptet N 2025 Vision Gran Turismo. I fjor introduserte Hyundai N konseptbilen RN22e, som også er det Hyundai kaller et rullende laboratorium. Denne bilen viste frem noe av det elektriske DNAet som vil komme i IONIQ 5 N senere i år.

  - Racerbilen Veloster N ETCR har vært en spydspiss i vår elektrifisering, og gjennom RN22e skapte vi en bro fra motorsport til vanlige veier for vår avanserte teknologi, sier Albert Biermann, som er ledende teknisk rådgiver for Hyundai Motor Group.

  - Nå er tiden kommet for å dele alt dette med våre høyt aktede kunder, og jeg er overbevist om at IONIQ 5 N vil levere. Vi har nå fått test og vist frem bilens egenskaper under veldig utfordrende forhold i Arjeplog.

  Full fart på isen i IONIQ 5 N. Foto: Hyundai


  I IONIQ 5 N har ingeniørene tatt utgangspunkt i E-GMP-plattformen (Electric-Global Modular Platform) som benyttes i vanlige IONIQ 5, og optimalisert driften på alle fire hjul. Dual Motor-oppsettet er tunet for høy ytelse, og utnytter blant annet selskapets omfattende erfaring med firehjulstrekk for alle forhold fra Hyundai i20 N WRC Rally 1.

  IONIQ 5 N blir den første serieproduserte N-bilen med firehjulstrekk, men får med seg erfaringene Hyundai N har gjort siden selskapet begynte med WRC i 2015. I løpet av åtte år i WRC-sirkuset har Hyundai tatt hjem en rekke priser og seiere, inkludert to verdensmestertitler.

  N Drift Optimizer sørger for heftige driftingegenskaper. Foto: Hyundai

  IONIQ 5 N blir også en ekstrem bil gjennom svingene. Den er blant annet utstyrt med N Drift Optimizer, som integrerer momentdistribusjonen foran og bak, dreiemomentkurven, stivheten i fjæringene, rattmotstand og e-LSD-systemet (electronic-Limited Slip Differential). Alt sammen for å gi et unikt kjøremodus som er skapt for drifting. N Drift Optimizer hjelper alle sjåfører (som ønsker det) med å drifte, nesten uavhengig av nivå. Systemet er designet slik at det også skal fungere for nybegynnere som ikke har drevet med drifting tidligere.

  Med e-LSD som er spesifikt tunet for IONIQ 5 N, har man elektronisk overvåkning av hvert hjul, slik at bilen vet når et bestemt hjul trenger med dreiemoment. Effekten av det er at man får maksimalt veigrep. Det betyr at e-LSD gir bedre styrefølelse og grep i svinger og når man kjører raskt på bane, samtidig som det bidrar til svært gode egenskaper på glatt føre. Med e-LSD har IONIQ 5 N svært rask respons og nøyaktighet, som er avgjørende egenskaper når man vet at elbiler har langt raskere momentrespons enn biler med forbrenningsmotor.

  Vinteregenskapene er grundig testet i Arjeplog. Foto: Hyundai

  I tillegg til dette utnytter IONIQ 5 N systemet N Torque Distribution som er optimalisert for forskjellige kjøremoduser. Det gjør at sjåføren selv kan velge hvor mye dreiemoment som skal sendes til både for- og bakhjulene. Sammen gjør N Torque Distribution og e-LSD at bilens kraft kan distribueres individuelt til alle fire hjul, og systemene er spesifikt designet for å respondere raskt på den sømløse og umiddelbare kraften fra elmotoren. Dette gjelder selv under ekstreme vinterforhold, som de man finner i Arjeplog.

  Samtidig med gjennomføringen av vintertester, har Hyundai N sluppet første episode av Hyundai N | IONIQ 5 N Teaser. Denne korte filmen setter fokus på de ekstreme svingegenskapene i IONIQ 5 N, og viser bilen drifte sammen med Hyundai Motorsports i20 N WRC Rally 1-bil. Scenen skjer i blåtimen, for å symbolisere starten på en ny tidsregning for Hyundai N, når steget nå tas inn i elbilæraen.

  Mer info om IONIQ 5 N slippes i månedene som kommer, frem til den planlagte globale debuten i juli.

  Emner

  Kategorier


  Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden.

  Kontakter

  Øyvind L. Knudsen

  Øyvind L. Knudsen

  Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

  Relatert innhold

  Velkommen til Hyundai Motor Norway.

  Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

  Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

  Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

  Hyundai Motor Norway
  Alf Bjerckes vei 8
  0582 Oslo
  Norway