Gå videre til innhold
IONIQ 5 robotaxi. Foto: Motional/Hyundai
IONIQ 5 robotaxi. Foto: Motional/Hyundai

Pressemelding -

Motional og Hyundai lanserer fullautonome og førerløse IONIQ 5 robotaxi

  • Motionals IONIQ 5-baserte robotaxi er selskapets første førerløse kommersielle kjøretøy, og bilene vil tas i bruk for personreiser fra 2023
  • Kjøretøyet er resultatet av et teknologisk partnerskap og en ekspertise uten sidestykke fra både Motional og Hyundai Motor Group

Motional har i dag avduket sin IONIQ 5-baserte robotaxi i samarbeid med Hyundai Motor Group. IONIQ 5 robotaxi er selskapets nestegenerasjons autonome og førerløse kjøretøy. Motional er et av verdens ledende selskaper på selvkjøringsteknologi.

Motionals nye robotaxi er basert på Hyundai IONIQ 5, som ble lansert før sommeren til fantastiske omtaler verden rundt. IONIQ 5 robotaxi er en nivå 4-autonom bil som trygt kan kjøre helt uten fører. Robotaxien er naturligvis et nulllutslippskjøretøy, og kombinerer dermed to av de viktigste teknologiske endringsteknologiene i bilbransjen; elektrifisering og autonomi. Dermed bidrar den til å gjøre transport sikrere, smartere og mer bærekraftig.

IONIQ 5 robotaxi er Motionals første kommersielt ferdige førerløse kjøretøy, og markerer en avgjørende milepæl i selskapets historie. Motional vil starte passasjertransport med IONIQ 5 robotaxi i 2023, gjennom et partnerskap med Lyft.

Dette er IONIQ 5 robotaxi

IONIQ 5 robotaxi har et teknologidrevet design som fremhever innovasjonen i kjøretøyets autonomi. Bilens avanserte sensorsystemer vises frem som en del av eksteriøret, og gjør at man enkelt kan skille førerløse robotaxi fra biler med en menneskelig sjåfør. Robotaxi har mer enn 30 sensorer, som er en kombinasjon av kameraer, radarer og lidar. Dette gir bilen en robust 360 graders oppfatningsevne, høyoppløste bilder, og ultralang avstandsmåling av objekter for trygg autonom ferdsel i forskjellige kjøremiljøer. IONIQ 5 robotaxi er utstyrt med Motionals utprøvde førerløse teknologi, som inkluderer avanserte maskinlæringssystemer. Systemet benytter seg av data som er samlet inn over flere tiår, og det gjør at bilen trygt kan navigere seg gjennom utfordrende og komplekse kjøresituasjoner.

IONIQ 5 er basert på Hyundais helt nye og banebrytende elbilplattform E-GMP (Electric Global Modular Platform). Dermed vil robotaxien ha et svært romslig interiør, med komfortable løsninger som muliggjør både arbeid, avslapning, og sosialisering underveis i den autonome kjøreturen. Interiøret får også en rekke passasjerfokuserte grensesnitt som lar passasjerene interagere med kjøretøyet på en intuitiv måte. Et eksempel på dette er at det vil være enkelt å legge til et ekstra stopp på vei til destinasjonen. Resultatet av all teknologien er en passasjeropplevelse som vil sette en ny standard for førerløs transport.

Utviklet fra bunnen av

IONIQ 5 robotaxi er bygget fra bunnen av for å være førerløs, og er resultatet av et nært partnerskap mellom Motional og Hyundai Motor Group. De to selskapene har jobbet hånd i hånd gjennom utviklingen, og begge parter har bidratt med kritisk ekspertise; Motional gjennom sin autonome teknologi, og Hyundai gjennom sitt sterke forsknings- og utviklingsmiljø, så vel som selskapets produksjonskapasitet.

Sluttresultatet er en sømløs integrasjon mellom kjøretøyet og dets førerløse hjerne. Med E-GMP som grunnsteinen, har bilen ultrarask lynlading og lang elektrisk rekkevidde, noe som muliggjør en maksimal utnyttelse av Motionals flåte av robotaxier. IONIQ 5 robotaxi har også Hyundais avanserte sikkerhet og holdbarhet, og kan skaleres globalt. Det gir en unik posisjonering for robotaxien når det kommer til kostnadseffektiv kommersialisering.

- Robotaxi representerer virkeliggjøringen av Motionals visjon for en førerløs fremtid, sier toppsjef og president i Motional, Karl Iagnemma.

- Gjennom vårt strategiske partnerskap med Hyundai Motor Group og Aptiv har vi en ekspertise innen bil og teknologi som er uten sidestykke gjennom hele vår utviklingsprosess. Dette dype samarbeidet gjør oss i stand til å produsere en robotaxi som både er svært sikker og holdbar. I tillegg er den kostnadsoptimalisert for global produksjon. Vi har fokusert på massekommersialisering, og IONIQ 5 robotaxi er bygget for det formålet.

    Det enorme fokuset på sikkerhet og komfort fra både Motional og Hyundai Motor Group er tydelig i alle aspekter av kjøretøyet. Det er sikkerhetsfokus i enhver funksjon, blant annet i navigering, styring, bremsing og kraftutnyttelse, for å gi en trygg og behagelig kjøretur til enhver tid. Motional har også integrert «Remote Vehicle Assistance» (RVA), slik at en operatør alltid kan koble seg til bilen og dirigere den videre ved en uforutsette hendelse, eksempelvis ved veiarbeid, flom eller liknende.

    - Hyundai Motor har videreutviklet sin IONIQ 5, som er en batterielektrisk bil bygget på selskapets dedikerte elbilplattform, til å bli en ny plattform for fullautonome kjøretøyer, sier Woongjun Jang, som er leder for Hyundai Motor Group senter for autonom kjøring.

    - I IONIQ 5 robotaxi har vi lagt til en rekke ekstraordinære systemer, tillegg til et bredt utvalg av essensielle teknologier som sikrer trygghet og komfort for passasjerene. Ved å klare å integrere gruppens IONIQ 5 robotaxi med Motionals førerløse teknologi, kan vi stolt fortelle at vi har nådd enda en viktig milepæl på veien mot kommersialisering.

      En leder på kommersielle robotaxi-tjenester

      Motional ble etablert i mars 2020 som et joint venture for autonom kjøreteknologi mellom Hyundai Motor Group og Aptiv. Sistnevnte er en global industrileder innenfor avansert sikkerhet, elektrifisering og tilkoblede tjenester for kjøretøyer. Motional ble skapt for å ta utviklingen og kommersialiseringen av verdens mest avanserte og trygge autonome kjøretøyer til et nytt nivå.

      Motionals team har flere tiårs ekspertise innenfor førerløs teknologi, og har helt unik erfaring med kommersialisering av autonome robotaxier. Selskapet har allerede transport hundretusenvis av forbrukere gjennom sin selvkjørende tjeneste på Lyft-nettverket i Las Vegas. Dette nettverket har verdens mest etablerte robotaxiflåte. Med denne erfaringen går Motional inn i neste fase av sin kommersialiseringsstrategi, når en helt førerløs tjeneste lanseres på Lyft i 2023. Da vil IONIQ 5 robotaxi benyttes i en rekke markeder i USA, og grunnlagt legges for å gjøre førerløs teknologi og robotaxier tilgjengelig globalt.

      Emner

      Kategorier


      Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden.

      Kontakter

      Øyvind L. Knudsen

      Øyvind L. Knudsen

      Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

      Relatert innhold

      Velkommen til Hyundai Motor Norway.

      Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

      Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

      Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

      Hyundai Motor Norway
      Alf Bjerckes vei 8
      0582 Oslo
      Norway