Gå videre til innhold
Hyundai Motors utstilling på IAA 2021. Foto: Hyundai
Hyundai Motors utstilling på IAA 2021. Foto: Hyundai

Pressemelding -

Hyundai forplikter seg til karbonnøytralitet - skal kun selge elbiler i Europa om få år

 • Hyundai Motor forplikter seg til å oppnå karbonnøytralitet innen 2045
 • Selskapets helhetlige fremgangsmåte fokuserer på tre pilarer; ren mobilitet, nestegenerasjons plattformer og grønn energi
 • Hyundai vil avslutte salget av biler med forbrenningsmotor i Europa fra 2035
 • Under IAA vil Hyundai vise frem konseptet for en kommende elbil, en helelektrisk robotaxi, og utstillinger som illustrerer hydrogenverdikjeden

Hyundai Motor Company har i dag presentert selskapets forpliktelse til å bli karbonnøytralt innen 2045.

Hyundais integrerte strategi for å oppnå karbonnøytralitet hviler på tre pilarer; ren mobilitet, nestegenerasjon plattformer og grønn energi.

- Under vårt selskaps visjon, som er Progress for Humanity (fremskritt for menneskeheten, red. anm), er Hyundai Motor fast bestemt på å gjøre det som er riktig for verden, sa Jaehoon (Jay) Chang, president og toppsjef i Hyundai Motor Company.

- Klimaendringer er en ubestridelig utfordring som trenger alles største oppmerksomhet. Hyundai Motor forplikter seg til å bli karbonnøytrale i våre globale produkter og virksomheter innen 2045, og vi vil gjøre investeringer i ren transport og grønne energiløsninger som vil gi en bedre og mer bærekraftig fremtid for alle.

  Veien til karbonnøytralitet

  Under årets IAA forplikter Hyundai Motor seg også til å innen 2040 redusere sitt karbonutslipp med 75 prosent målt mot 2019-nivået. Fullstendig karbonnøytralitet i selskapets globale produkter og virksomheter vil oppnås innen 2045.

  Hyundai Motors integrerte og flerdimensjonale strategi for karbonnøytralitet vil skje gjennom å utvide selskapets utvalg av nullutslippskjøretøyer, utvikling av nestegenerasjonsplattformer, samt investeringer i grønne energiløsninger og grønne teknologier.

  Pilar 1: Ren mobilitet

  Helt siden Hyundai viste frem sin første elbil i 1991, har selskapet gjort kontinuerlige fremskritt mot karbonkutt gjennom sitt lederskap på ren mobilitet.

  Hyundai forplikter seg til å gradvis øke andelen nullutslippskjøretøyer de kommende årene. Innen 2030 har selskapet en målsetning om å oppnå en nullutslippsandel på 30 prosent globalt. Innen 2040 forventer Hyundai å selge 80 prosent rene batterielektriske og hydrogenelektriske biler.

  På regionsnivå planlegger Hyundai å kun selge nullutslippsbiler i Europa fra 2035. Innen 2040 vil Hyundai fase ut salget av fossile drivlinjer i sine store markeder, som et viktig ledd på veien mot ren mobilitet.

  Batterielektriske biler

  Hyundai lanserte sin dedikerte elbilmerkevare IONIQ i august 2020. Dette var et signal om selskapets sterke engasjement i den elektriske mobilitetsæraen. I slutten av 2020 viste Hyundai Motor Group for første gang frem sin helt nye dedikerte elbilplattform E-GMP (Electric Global Modular Platform).

  IONIQ 5, som ble lansert i februar 2021, er merkets første elbil som er bygget på E-GMP. IONIQ 5 har allerede satt en ny standard ved å redefinere den elektriske mobilitetslivsstilen med sine bærekraftige og innovative løsninger. Dette inkluderer nyskapende teknologi som sømløs og lynrask multilading med både 400V og 800V, og Vehicle-to-load (V2L).

  Hyundais neste dedikerte elbilnyhet blir IONIQ 6, som henter inspirasjon fra konseptbilen Prophecy. Prophecy stilles ut under IAA 2021. IONIQ 6 vil tilby elektriske mobilitetsopplevelser som er fokusert rundt brukerdefinertbare og miljøvennlige løsninger som vil passe til enhver livsstil.

  Hydrogenelektiske kjøretøyer

  Hyundai Motor har investert i brenselcelleteknologi i over 20 år, og selskapet lanserte verdens første serieproduserte hydrogenelektriske bil, ix35 Fuel Cell, i 2013. Denne modellen ble etterfulgt av NEXO, som ble merkets første dedikerte hydrogenbil i 2018. I fjor startet leveransene av XCIENT Fuel Cell til kunder i Sveits. Modellen ble dermed verdens første serieproduserte tunge hydrogenelektriske lastebil. Nylig presenterte Hyundai sin Elec City Fuel Cell-buss i München, og bussen er nå under testing i Europa.

  Under IAA vil Hyundai presentere sitt veikart for hydrogenelektriske kjøretøyer. I 2023 kommer en ny utgave av NEXO, og samme år lanserer selskapet en hydrogenelektrisk MPV. Hyundai planlegger også en stor hydrogenelektrisk SUV etter 2025.

  Selskapet vil også tilby hydrogenelektriske drivlinjer til alle typer mobilitetsløsninger, så vel som til bruk i andre sektorer.

  Pilar 2: Nestegenerasjons plattformer

  Hyundai Motor har gjort investeringer som har gitt selskapet en ledende posisjon innen nestegenerasjons transportplattformer. Dette inkluderer forskjellige mobilitetsløsninger, som flyvende urban transport (UAM) og autonome kjøretøyer. Dette vil muliggjøre enda større mobilitetsfrihet med null utslipp. Disse plattformene er trygt forankret i selskapets «Progress for Humanity»-visjon, og bekrefter Hyundais forpliktelse til å bedre urbane liv i fremtiden.

  IONIQ 5-basert robotaxi

  Hyundai Motor viser frem sin banebrytende robotaxi på IAA 2021. Selskapet har samarbeidet med Motional, en global leder innen førerløs teknologi, for å utvikle et nivå 4-autonomt kjøretøy basert på IONIQ 5.

  Med et avansert system av sensorer, har robotaxi et teknologidrevet design som feirer innovasjonen bak den autonome driften. Kjøretøyet vil ha passasjerfokuserte grensesnitt slik at passasjerer intuitivt kan samhandle med kjøretøyet under turen. Motional vil begynne å transportere passasjerer i IONIQ 5-baserte robotaxi når selskapet lanserer sin førerløse tjeneste i 2023.

  Urban luftmobilitet (UAM)

  Under CES 2020 introduserte Hyundai UAM-konseptmodellen S-A1, som ble utviklet basert på fire prinsipper: trygge, stillegående, rimelige og passasjersentrerte løsninger. Hyundai Motor tar sikte på å lansere en helelektrisk UAM-modell optimalisert for drift i byområder i 2028. På 2030-tallet planlegger selskapet å lansere regional elektrisk luftmobilitet som forbinder tilstøtende byer og storbyområder.

  Pilar 3: Grønn energi

  Hyundai Motors karbonnøytrale strategi går langt utover overgangen til nullutslippskjøretøyer. Selskapet tar sikte på å tilby renere og grønnere energiløsninger for alle. Dette inkluderer ikke bare bruk av fornybar energi i selskapets produksjonsanlegg, men også langsiktige investeringer i fremtidige teknologier, for eksempel grønt hydrogen basert på fornybar energi, Vehicle-to-grid (V2G) og Second Life Battery Energy Storage System (SLBESS).

  Grønt hydrogen

  Grønt hydrogen fra elektrolyse av vann som genereres av energikilder med lavt karbonavtrykk forventes å redusere karbonutslippene betydelig. Hyundai Motor har investert i globale oppstartsselskaper, for eksempel H2Pro, for å samarbeide innen grønt hydrogen. Videre planlegger Hyundai å etablere grønn hydrogeninfrastruktur i land med sterk statlig støtte og rikelig med fornybare energikilder.

  Karbonreduksjon på produksjonssteder

  Hyundai Motor har gjennomført en rekke aktiviteter for å redusere mengden karbon og andre klimagassutslipp som følger av selskapets produksjonsprosesser. Selskapets tiltak inkluderer energireduserende aktiviteter og å utvikle miljøvennlige anlegg, blant annet ved å konvertere eksisterende fabrikker til å benytte fornybare energikilder som solceller.

  I juli slo Hyundai Motor seg sammen med andre selskaper i Hyundai Motor Group for å slutte seg til Climate Groups RE100, som er et globalt initiativ forpliktet til å gå mot 100 prosent fornybar energi. Under denne forpliktelsen vil Hyundai Motors tsjekkiske fabrikk være selskapets første produksjonssted som fullstendig konverterer strømforbruket til fornybar energi i 2022. Selskapet har som mål å dekke strømbehovet til over 90 prosent av sin globale virksomhet med fornybar energi innen 2040. Hyundai forplikter seg videre til å drive hele sin globale virksomhet med kun fornybar energi innen 2045.

  Vehicle-to-grid (V2G)

  V2G er en helt ny teknologi som gjør at energi kan sendes tilbake til strømnettet fra batteriet til en elbil. Det muliggjør effektiv energiflyt, spesielt i peakperioder, og reduserer dermed avhengigheten av fossilt brensel.

  Hyundai gjennomfører for tiden flere V2G-pilotprogrammer med forskjellige interessenter i markedet. Selskapet planlegger å implementere V2G-funksjonen i kommende helelektriske modeller.

  Second Life Battery Energy Storage System (SLBESS)

  Hyundai Motor ønsker også å gjenbruke og omdanne brukte batterier som en del av en ny virksomhet innen energilagringssystemer. Hyundai jobber for tiden med forskjellige lokale energipartnere for å kjøre pilotprosjekter for kommersielt gjenbruk av brukte batteripakker fra elbiler. Selskapet skal også teste SLBESS i Tyskland neste år.

  - IAA er den perfekte anledningen for å avsløre vår globale visjon for karbonnøytralitet. IAA er nok en milepæl langs den bærekraftige reisen vi har brolagt i årevis. Hyundai Motor vil forbli standhaftig i vår jakt på karbonnøytralitet og gå foran i utviklingen av helhetlige løsninger, sa Thomas Schemera, global markedsdirektør i Hyundai Motor Company.

  - Som en leverandør av smarte mobilitetsløsninger ønsker Hyundai også å tilby energiløsninger for næringslivet og samfunnet generelt. Klimaendringer vil ikke bli løst uten en felles innsats. Vi vil strebe etter å gjøre mer for miljøet via flere bærekraftsprosjekter i månedene som kommer, og inviterer alle til å bli med oss på vår reise mot en renere fremtid, la Schemera til.

   Se Hyundais pressekonferanse fra IAA her.

   Emner

   Kategorier


   Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden.

   Kontakter

   Øyvind L. Knudsen

   Øyvind L. Knudsen

   Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

   Relatert innhold

   Velkommen til Hyundai Motor Norway.

   Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske og hydrogenelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

   Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

   Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

   Hyundai Motor Norway
   Alf Bjerckes vei 8
   0582 Oslo
   Norway