Gå videre til innhold
Hyundais hydrogenelektriske bil var et naturlig innslag på åpningen av Uno-X sin første hydrogenstasjon i Norge.
Hyundais hydrogenelektriske bil var et naturlig innslag på åpningen av Uno-X sin første hydrogenstasjon i Norge.

Nyhet -

Akershus forventer over 10 000 hydrogenbiler

Oslo 23.11.16

Akershus fylkeskommune forventer 10 000 hydrogenelektriske biler i Oslo og Akershus de neste ti årene. Dette kom frem da Uno-X åpnet sin første hydrogenstasjon i Sandvika i går. Og det stopper ikke med det, for selskapet har ambisjoner om å bygge ytterligere 19 stasjoner innen 2020. I tillegg kommer fire stasjoner HYOP, den andre hydrogenaktøren i landet, har fra før på Østlandet. To av disse vil i løpet av 2017 bli lokalisert på Høvik i Bærum og Ryen i Oslo.

-Målet er at man innen 2020 skal kunne kjøre med hydrogen som drivstoff mellom landets største byer, sier Uno-X sjef Vegar Kulset. Nå fortsetter utbyggingen med to stasjoner i Bergen, en på Danmarks plass og en i Åsane.

25 stasjoner i Akerhus/Oslo

Transportsektoren utgjør ca 1/3 av klimautslippene i Norge i dag. Akershus Fylkeskommune jobber for, og ønsker seg 25 hydrogenstasjoner i Akershus/Oslo innen 2025 for å senke disse utslippene. Planen er at stasjonene skal betjene opp mot 10 000 biler, 100 busser og opp til 3 000 drosjebiler.

Kan betjene 200 biler

Uno-X sin stasjon i Sandvika har kapasitet til å betjene ca 200 biler, dvs minst 30 fulle tanker pr dag. Produksjonskapasiteten er 100 kg hydrogen på tre timer, og hver bil har kapasitet til å ta ca fem kg hydrogen på tanken. Prisen pr kg ligger i dag på ca 90 kroner.

Å fylle tanken tar tre-fire minutter og bilene på markedet i dag kan klare over 500 km på en tank. Eneste utslipp er ren vanndamp. Pumpene ser ut som vanlige bensinpumper og betjenes tilnærmet likt. Det tar 3-4 minutter å fylle opp tanken. Pumpene kan monteres ved siden av ladestasjoner eller bensin- og dieselpumper, og bidra til å gjøre bensinstasjoner om til energistasjoner.

Betaling med smarttlefon

Det finnes ingen kontant- eller kortautomat på stasjonen. Man laster ned en app på sin smarttelefon og bruker denne for å tanke. Belastning av konto går automatisk. Bilene har samme avgifts-og brukerfordeler som batterielektriske biler. I tillegg kan hydrogenelektriske biler fortsatt kjøre kollektivfeltet i rushtiden

Hydrogenet produseres lokalt

Hydrogenet som selges ved stasjonen i Sandvika skal bli produsert lokalt i samarbeid med Asplan Viak AS som har et såkalt plusshus på Kjørbo. Det vil si at bygningen produserer mer energi enn den bruker i hele sitt livsløp. Det er denne ekstra energien som skal brukes til å produsere hydrogen for den nye stasjonen i Sandvika.

Hyundai satser på hydrogen

Hyundai har vært i ledelsen med hydrogenelektriske biler siden de lanserte sin ix35 Fuel Cell som serieprodusert bil i 2014. For å bekrefte sin satsing på hydrogen har Hyundai nå også bygget en hydrogenstasjon utenfor sitt europeiske hovedkvarter i Offenbach ved Frankfurt (se vedlegg). Neste generasjon hydrogenbiler fra Hyundai er forventet i 2018.

Related links

Emner

Kategorier

Kontakter

Øyvind L. Knudsen

Øyvind L. Knudsen

Pressekontakt Kommunikasjonsdirektør

Relatert innhold

Velkommen til Hyundai Motor Norway.

Hyundai Motor Norway tilbyr innovative, moderne og driftssikre biler med høy kvalitet. Hyundai har de siste årene utviklet seg til å bli et ledende selskap på nullutslippsmobilitet, og er et av Norges mest solgte bilmerker. Hyundai har den bredeste porteføljen av elektrifiserte drivlinjer i verden, og fra 2023 selger merket kun helelektriske biler i Norge. Ved selskapets norske hovedkontor på Alna i Oslo er det cirka 40 ansatte.

Hyundai skaper og utvikler innovative teknologier, økosystemer og mobilitetsløsninger i dag, slik at vi kan gjøre det beste og riktige for mennesker i morgen.

Vil du vite mer om Hyundai, gå til www.hyundai.com.

Hyundai Motor Norway
Alf Bjerckes vei 8
0582 Oslo
Norway